środa, 17 marca 2021

babka cytrynowa zaparzana mlekiem

 

 

...bardzo smaczna, wilgotna babka cytrynowa. Babkę zaparzamy gorącym mlekiem. Ja zrobiłam babkę cytrynową, ale cytrynę można pominąć, i zrobić zwykłą waniliową. Przepis na dużą formę i jak najbardziej go polecam...




100g masła
1 szklanka mleka
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 jajka
1,5 szkl cukru
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i starta skórka z jednej cytryny
szczypta soli



Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy masło i całość zagotowujemy.

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i gęstą masę. Do ubitych jajek wlewamy cienkim strumieniem gorące mleko z masłem; miksując na niskich obrotach. Dodajemy sok i otartą skórkę z cytryny. Wsypujemy mąkę, sól i proszek do pieczenia miksujemy krótko tylko do połączenia składników.

Dużą formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub bułką tartą. Przelewamy ciasto. Pieczemy w 160st około 45-50 minut do suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmujemy z foremki i odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy, lukrem polewą czekoladową lub cukrem pudrem



źródło: "Wypieki Beaty"

42 komentarze:

  1. This is just so festive and beautiful! Bet it tastes just as amazing as it looks, Izaa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ apetycznie wygląda! Zapisuję przepis :) Na Wielkanoc będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna świąteczna babeczka. Można wiedzieć czym jest ozdobiona? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polana lukrem i udekorowana jajeczkami Milki

      Usuń
  4. Co za wspaniały tort! Cytryna to jeden z moich ulubionych smaków. Zastanawiam się, dlaczego to robi różnicę, że mleko jest gorące? Zastanawiam się, czy gorące mleko nawilża mąkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. U Izunii jak zwykle królewski wypiek! Babka palce lizać:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękna ta baba i smkaowita :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Święta idą i przepis na czasie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękna babka, będzie prawdziwą ozdobą świątecznego stołu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna babka, idealna <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna. Lubię zaparzane ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudowna w tych pastelowych kolorach!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cudowna babeczka, musze koniecznie wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Such a beautiful Cake! Looks Great! Thank you for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękna i apetyczna baba. Prawdziwa ozdoba wielkanocnego stołu. :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tak się zastanawiam, czy dałoby się ją zrobić bez cukru? Staram się unikać takich rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prosze zmniejszyc ilość ;) lub spróbować bez

      Usuń
  16. Świetny pomysł z tym zaparzaniem, na pewno wypróbuję :) Babka prezentuje się rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękna babka ❤ jeszxze takiej nie piekłam 😉

    OdpowiedzUsuń
  18. Izuniu, bardzo fajny ten przepis, nie wiedziałam, że inne ciasta (oprócz drożdżowego) można zaparzać mlekiem i efekt będzie taki smakowity! I ludziom na Interii tez się podobało, bo widziałam polubienia :-) Gratuluję i życzę najmilszych i zdrowych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  19. Super babeczka, nie robiłam jeszcze takiej, muszę przetestować Twój przepis przy okazji :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Upiekłam ją na święta - no pyszna! dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się że smakowała ;)) pozdrawiam

      Usuń
    2. Robiłam z 2/3 porcji - miałam niedużą foremkę, bo ta wielka mi zardzewiała :-(, a i tak musiałam ściąć "wybulony" wierzch - tak wyrosła! Jest bardzo puszysta i idealnie "piaskowa" :-)

      Usuń
  21. Przepiękna babeczka <3 Idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam, gdy babka jest tak przyjemnie wilgotna!

    OdpowiedzUsuń
  23. Beautiful looking decorations. I'm sure it tasted amazing

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam, czy można upiec babkę w keksówce zamiast w formie z kominem?

    OdpowiedzUsuń
  25. Babeczka pyszna w smaku ale nie wiem dlaczego słabo wyrosła i zrobił się zakalec, jest taka zbita

    OdpowiedzUsuń
  26. Witam, mam pytanie,bo Pani opis babki tak mnie zachęcił, aby ją zrobić na te święta wielkanocne:)

    Otóż, czy od samego początku pieczemy ją niskiej tem. 160 stopni, to pewnie tez wpływa na jej jakość. Do jakiej wysokości foremki wylewamy babkę?czy dużo ona rośnie?

    Studzimy w foremce, od razu nie wyjmujemy babki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ja cały czas piekę w takiej temp bo lubię jasne nie spieczone ciasta, z tego przepisu wychodzi duża babka tak 3cm przed rantem trzeba wylać. Upieczona babkę wyjmuje z formy tak po 10 minutach

      Usuń
  27. Super, wielkie dzięki, ja też lubię nie spieczone, niewysuszone ciasta.Czy mogę już dziś ją piec na wielkanoc??? nie za wcześnie?czym ja przykrywasz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym upiekła jutro, ale jak dziś upieczesz też będzie dobra. Zazwyczaj w folię aluminiową bądź spożywcza zawijam

      Usuń