poniedziałek, 5 lipca 2021

ciasto kruche z budyniem i truskawkami

 

...kiedyś dość często robiłam podobne ciasto z jabłkami a że mamy sezon na truskawki to dziś w wersji właśnie z tymi owocami. Ciasto kruche ciasto z budyniem i truskawkami jest banalnie proste, smaczne i z pewnością każdemu się uda. Przepis od Justyny z bloga "Moje ciacho"




ciasto:
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku
200g masła
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
1 łyżka octu

1 litr mleka
2 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
5–6 łyżek cukru

truskawki




Z podanych składników zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie za suche, można dodać kilka łyżek zimnej wody.

W jednej szklance mleka wymieszać budynie z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko z cukrem zagotować, wlać mieszankę budyniową i mieszając, gotować kilka minut (tak jak gotujemy budyń).

Ciasto kruche dzielimy na dwie części, na spód można dać większą ilość.

Blaszkę o wymiarach ok. 25x30 wykładamy papierem do pieczenia, następnie rozkładamy jedną część ciasta, wylewamy budyń; który wcześniej należy przez kilka minut ostudzić. Układamy przekrojone na pół truskawki, ścieramy kolejną część ciasta np. na tarce o grubych oczkach. Ja pokruszyłam jak kruszonkę. Pieczemy w 170st około 45 minut.



23 komentarze:

  1. Aż zrobiłam się głodna gdy czytałam przepis. Cudowne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  2. It looks so beautiful and yummy with raspberries and streusel.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności :) Uwielbiam kruche ciasta z budyniem i owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ciasto! <3
    Wygląda niesamowicie smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze ciacho w sezonie letnim :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciacho kochana. Bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne ciasto :) idealne w sezonie truskawkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie smaczne, uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda znakomicie. Chętnie bym się poczęstowała.

    OdpowiedzUsuń
  10. Gdy patrzę na Twoje ciasto, przypominają mi się poziomki. Z poziomkami też byłoby pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można zamiast truskawek dodać wiśnie lub śliwki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak można dodać takie owoce jakie się chce

      Usuń
  12. Cudowne, tak apetycznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie - ciasto z kruszonką przypomina mi wypieki mojej kochanej babci. Nikt nie robił takich deserów jak ona :) Jabłecznik jest równie pyszny, co wariant z truskawkami. Cały czas uczę się pieczenia i gotowania, jednak trudno jest mi dojść do perfekcji. Uważam, że niektóre osoby mają ten "dryg", którego nie można się nauczyć. Przyznam, że coraz częściej sięgam po gotowce, jednak postanowiłam to zmienić. Chciałabym, aby moje dzieci również poznały prawdziwy smak domowych łakoci. Takich specjałów nie kupi się w żadnym sklepie :)

    OdpowiedzUsuń