środa, 21 lipca 2021

maślane muffinki z kremem czereśniowym

 

...wystarczy tylko kilka składników aby upiec niezwykle pyszne muffinki, a do tego krem czereśniowy.
Do wypieku muffinek użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej, którą to i inne ciekawe produkty możemy kupić min w sklepie internetowym "Polskie Młyny"




2 szklanki mąki Szymanowskiej
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
ziarenka z polowy laski wanilii
2 jajka
1 szklanka mleka
100g stopionego masła
 

krem:
200g serka
200ml śmietanki 30%
cukier puder do smaku
garść czereśni



tradycyjnie mieszamy suche składniki z suchymi, mokre z mokrymi. Suche dodajemy do mokrych mieszamy chwilę niezbyt dokładnie tylko do połączenia. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto. Pieczemy w 170st ok 20-25 minut

Bitą śmietanę ubiajmy dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku. Dodajemy również zblendowane czereśnie. Przekładamy krem do szprycy i dekorujemy muffinki.

25 komentarzy:

  1. What pretty cupcakes! Cherries are so ripe, juicy and sweet now. Perfect time to make some cupcakes with them.

    OdpowiedzUsuń
  2. No to lecę upiec, bo nie mogę opanować ślinotoku! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam muffinki, a Twoje wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne babeczki <3
    Prezentują się obłędnie smakowicie! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają tak kusząco że trudno im się oprzeć 😃

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak smakowicie się prezentują :D

    OdpowiedzUsuń
  7. A u Ciebie znowu pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam mniam. Jakie smakowitości :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jakie smaczne muffinki, u nas ostatnio syn często kręci babeczki, muszę mu pokazać Twój przepis koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniałe muffiny! Ten krem z czereśniami musi być przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ślicznie wyglądają! Uwielbiam czereśnie, trzeba korzystać póki jeszcze są.

    OdpowiedzUsuń
  12. Krem czereśniowy to czysta rozpusta :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne, w tym sezonie jeszcze nie robiłam babeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szkoda, że już nie ma czereśni, to zdecydowanie moje ulubione owoce!

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają jak z najlepszej cukierni!! Cudo!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Prezentują się przepysznie! Mam pytanie czy można podmienić na mąkę orkiszową pełnoziarnistą czy jednak nie eksperymentować i pozostać przy pszennej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja nigdy z takiej mąki nie piekłam więc trudno mi powiedzieć

      Usuń