poniedziałek, 16 sierpnia 2021

domowy ajerkoniak


 ...pyszny domowy ajerkoniak to niezwykły smakołyk. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu. Potrzebne zaledwie kilka składników i około 20 minut; no i niestety co najmniej jednej nocy leżakowania ajerkoniaku w lodówce...




500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżka cukru waniliowego
300 ml wódki
200 g cukru
9 żółtek



 

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo sztywną, jasną i puszystą masę. Im gęstsza, tym lepsza.  

Nadal miksując cienkim strumieniem wlewamy do masy jajecznej mleko skondensowane. Ucieramy jeszcze przez chwilę, a następnie ustawiamy obroty miksera na najniższe i powoli cieniutkim strumieniem wlewamy wódkę.

Po dodaniu alkoholu miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Otrzymaną masę przelewamy do butelki i wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Ajerkoniak nadaje się do spożycia już następnego dnia, ale z czasem jego smak staje się lepszy.





28 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam sama ajerkoniaku, a jest taki pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Really nice and beautiful presentation!

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię bardzo ajerkoniak, jednak sama jeszcze nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam i nie próbowałam. Wiem, że mama robiła kiedyś.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka :) w zimie to prawdziwy skarb taki domowy ajerkoniak :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznosci i jakie piekne zdjecie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja jestem na etapie odstawiania alkoholu....

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię, więc taki domowy chętnie bym wypiła :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubię ajerkoniak. Nawet nie wiedziałam, że wykonanie jest takie proste. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne zdjęcie :) Kiedyś domowy ajerkoniak był bardzo popularny, ale teraz mało kto już go chyba sam robi. Chętnie bym go znów spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To będzie mój pierwszy domowy ajerkoniak. Mam nadzieję, że wyjdzie. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedyś miałam okazję spróbować u koleżanki, taki domowy jest super :-) Ja bardzo lubię od czasu do czasu polać sobie lody ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. O rany! Ale cudo! Tylko tyle żółtek...a co zrobiłaś z białkami?😉A ja właśnie ostatnio myślę o jakimś kawowym likierku...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pavlovą ;))) ale można tez babke na bialkach, chociaż ja za nią nie przepadam

      Usuń
  14. Domowy jest najlepszy <3
    Cudownie się prezentuje! Kosztować tylko na zdrowie! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ajerkoniak zawsze na czasie, a jeśli nie wypije się wszystkiego, to się przegryzie na zimne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam! Idealny na zimny wieczór

    OdpowiedzUsuń
  17. Love this recipe, looks absolutely beautiful!!! xo

    OdpowiedzUsuń
  18. Moja mama również robi pyszny ajerkoniak. Czasami lubimy razem posmakować. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ajerkoniak to jedyny alkohol, który mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń