poniedziałek, 3 października 2022

grzybki marynowane

...jesienią jak co roku grzybki marynowane to obowiązkowa pozycja w przetworach. Najbardziej smakują mi maślaki marynowane i prawdziwki oczywiście. Zawsze korzystam z tego przepisu...

 

 

 


grzyby leśne

2,5 szklanki wody
1 szklanka octu
4 ziarenek ziela angielskiego
3 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu
łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
1 łyżka gorczycy



Grzyby należy dokładnie oczyść z piasku i liści i przepłukać w wodzie. Zagotować wodę w dużym garnku; osolić. Grzyby wrzucić na wrzątek i gotować około 5 minut.

Wszystkie składniki zalewy zagotować.

Odcedzone grzyby rozłożyć do wcześniej przygotowanych słoików. Zalać gotującą się zalewą i od razu zakręcić. Grzyby w słoikach odwrócić do góry dnem i zostawić do ostudzenia.

 

20 komentarzy:

  1. Nigdy sama nie robiłam grzybków marynowanych, ale często jestem nimi obdarowywana;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks healthy! Presentation looks perfect. Thanks.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne i jakie piękne sztuki <3
    W mojej rodzinie grzybki marynują Rodzice, bo Tato jest zapalonym grzybiarzem :)
    Zawsze sępię od nich słoiki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. moja mama za taki słoiczek, to by się pokroiła!

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama robiła takie grzybki, ja niestety jestem zbyt leniwa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne są takie grzybki, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie skorzystam z Twojego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  8. Totalnie nie znam się na grzybach, więc jedyne, co mogę marynować, to pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszne grzybki. A z czym podajesz?

    OdpowiedzUsuń
  10. ale wyglądają na przepyszne! szkoda że teraz taka susza i mało grzybów w lesie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za przepis, ale w naszych lasach w tym roku cienko z grzybami. Pozostaje podziwiać cudze fotki :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mam w tym roku wiele słoiczków (nawet podgrzybki, co u nas się rzadko zdarza). Ale nawet gdybym miała 10 razy tyle, to ta pyszność znika w okamgnieniu!

    OdpowiedzUsuń