...ciasto miodowe przekładane kremem budyniowym z kajmakiem. Do tej pory piekłam "Michałka"i bardzo on nam smakuje . Tym razem wypróbowałam przepis na "Marlenkę" Doskonale nadaje się na święta bo nie tylko ładnie wygląda, dobrze smakuje ale można je zrobić kilka dni wcześniej,Ja piekłam ciasto na dużej blaszce ale można też w tortownicy wtedy wyjdzie nam więcej warstw...
ciasto:
600-650 g mąki pszennej
120 g masła
250 g cukru pudru
3 łyżki miodu
1 łyżka sody
1 łyżka octu
2 jaja
krem:
3 budynie waniliowe
700 ml pełnego mleka
4 łyżki cukru
puszka masy kajmakowej
250 gramów masła roślinnego
Masło, cukier puder i miód przekładamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu. W osobnej misce mieszamy sodę z octem i natychmiast dodajemy do rozpuszczonych składników, podgrzewamy chwilę, aż masa lekko zmieni kolor na złoty.
Zestawiamy z ognia i około 5-7 minut studzimy stale mieszając. Następnie wbijamy jaja i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Partiami dodajemy do ciasta mąkę, mieszając( gdy będzie bardzo gęste i ciężko będzie wyrabiać łyżką- przekładamy je na stolnicę i podsypujemy pozostałą mąką i wyrabiamy rękoma. Dzielimy na 5 równych części. Każdą cieniutko rozwałkowujemy i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. 25x36cm. Pieczemy po 12-15 minut w temp 180 stopni. Studzimy.
Budynie przygotowujemy na pół litra mleka z dodatkiem cukru. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy masę krówkową z puszki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu stale miksując
Każdy blat ciasta smarujemy kremem, kładziemy jeden na drugim i wstawiamy na noc do lodówki. Rano polewamy polewą czekoladową bądź lukrem
Ciekawy pomysł chętnie wypróbuję.
OdpowiedzUsuńSuch a masterpiece!
OdpowiedzUsuńangiesrecipes
http://angiesrecipes.blogspot.com
jak ja lubię to ciasto!
OdpowiedzUsuńCudowna i niezwykle pyszna Marlenka <3
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńWow! jak idealnie wygląda, czysta perfekcja:)
OdpowiedzUsuńPiękna, równiuteńkie warstwy.
OdpowiedzUsuńWypieszczone ciacho jak wszystko u Ciebie.
Pozdrawiam:)
Jak apetycznie wyglada!
OdpowiedzUsuńWyglâda pięknie zrobię na święta.
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta❤️
OdpowiedzUsuńJest pyszne,znam pod nazwą Miodownik Królewski
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńO, jaka ładna Marlenka! 😊
OdpowiedzUsuńWitam,czy budynie przygotowujemy z 500ml mleka czy 700ml?
OdpowiedzUsuńpół litra gotujemy a w 200 rozrabiamy proszek. Pozdrawiam :)
UsuńIzuniu, moja Mama piekła podobne ciasto (jak był miód...), ale ono nazywało się Stefanka (chyba). Czy to to samo ciasto? No i Mamci nie było takie równiutkie, śliczne :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie :) Chętnie wypróbuję przepis.
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie ♡
OdpowiedzUsuńWow, wygląda pięknie i niesamowicie pysznie :) Cudowny przepis, słodka inspiracja!
Pozdrawiam cieplutko ♡
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, bardzo delikatnie i puszyście :)
OdpowiedzUsuńTakiej nazwy ciasta jeszcze nie znałam ;)
Brawo, ja bym się pewnie nie odważyła wykonać to ciasto!
OdpowiedzUsuńZabieram się za to ciasto już od kilku lat :) Do tej pory nie zrobiłam, a słyszałam, ze jest pyszne.
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńFajna ta marlenka, trzeba będzie też upiec :)
OdpowiedzUsuńZamiast masła roślinnego może być zwykłe masło? Jak myślisz? Roślinne niestety u mnie trudno dostępne.
OdpowiedzUsuńOczywiście że może. Pozdrawiam
UsuńOMG. Looks perfect. I really need a piece of it for our tea-break. Thanks for the recipe.
OdpowiedzUsuń