wtorek, 1 listopada 2022

marlenka


 ...ciasto miodowe przekładane kremem budyniowym z kajmakiem. Do tej pory piekłam "Michałka"i bardzo on nam smakuje . Tym razem wypróbowałam przepis na "Marlenkę" Doskonale nadaje się na święta bo nie tylko ładnie wygląda, dobrze smakuje ale można je zrobić kilka dni wcześniej,Ja piekłam ciasto na dużej blaszce ale można też w tortownicy wtedy wyjdzie nam więcej warstw...

 

 

 

ciasto:
600-650 g mąki pszennej
120 g masła
250 g cukru pudru
3 łyżki miodu
1 łyżka sody
1 łyżka octu
2 jaja


krem:
3 budynie waniliowe
700 ml pełnego mleka
4 łyżki cukru
puszka masy kajmakowej
250 gramów masła roślinnego





Masło, cukier puder i miód przekładamy do garnka i rozpuszczamy na małym ogniu. W osobnej misce mieszamy sodę z octem i natychmiast dodajemy do rozpuszczonych składników, podgrzewamy chwilę, aż masa lekko zmieni kolor na złoty.
Zestawiamy z ognia i około 5-7 minut studzimy stale mieszając. Następnie wbijamy jaja i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką. Partiami dodajemy do ciasta mąkę, mieszając( gdy będzie bardzo gęste i ciężko będzie wyrabiać łyżką- przekładamy je na stolnicę i podsypujemy pozostałą mąką i wyrabiamy rękoma. Dzielimy na 5 równych części. Każdą cieniutko rozwałkowujemy i wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. 25x36cm.  Pieczemy po 12-15 minut w temp 180 stopni. Studzimy.

Budynie przygotowujemy na pół litra mleka z dodatkiem cukru. Studzimy. Masło miksujemy na puch, dodajemy masę krówkową z puszki i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu stale miksując

Każdy blat ciasta smarujemy kremem, kładziemy jeden na drugim i wstawiamy na noc do lodówki. Rano polewamy polewą czekoladową bądź lukrem

28 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Such a masterpiece!
    angiesrecipes
    http://angiesrecipes.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna i niezwykle pyszna Marlenka <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale i bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! jak idealnie wygląda, czysta perfekcja:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna, równiuteńkie warstwy.
    Wypieszczone ciacho jak wszystko u Ciebie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak apetycznie wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglâda pięknie zrobię na święta.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jest pyszne,znam pod nazwą Miodownik Królewski

    OdpowiedzUsuń
  10. O, jaka ładna Marlenka! 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam,czy budynie przygotowujemy z 500ml mleka czy 700ml?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pół litra gotujemy a w 200 rozrabiamy proszek. Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Izuniu, moja Mama piekła podobne ciasto (jak był miód...), ale ono nazywało się Stefanka (chyba). Czy to to samo ciasto? No i Mamci nie było takie równiutkie, śliczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda bardzo apetycznie :) Chętnie wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam serdecznie ♡
    Wow, wygląda pięknie i niesamowicie pysznie :) Cudowny przepis, słodka inspiracja!
    Pozdrawiam cieplutko ♡

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pysznie, bardzo delikatnie i puszyście :)
    Takiej nazwy ciasta jeszcze nie znałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Brawo, ja bym się pewnie nie odważyła wykonać to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zabieram się za to ciasto już od kilku lat :) Do tej pory nie zrobiłam, a słyszałam, ze jest pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  18. Prezentuje się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajna ta marlenka, trzeba będzie też upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zamiast masła roślinnego może być zwykłe masło? Jak myślisz? Roślinne niestety u mnie trudno dostępne.

    OdpowiedzUsuń
  21. OMG. Looks perfect. I really need a piece of it for our tea-break. Thanks for the recipe.

    OdpowiedzUsuń