środa, 3 kwietnia 2024

chrupiące jajka faszerowane

...jaka faszerowane na chrupiąco...zniknęły chyba najszybciej z półmiska w tym roku podczas śniadania wielkanocnego. Farsz można zrobić dowolny ja zrobiłam najprostszy z tego co było pod ręką bo w ostatniej chwili postanowiłam je zrobić...




5 jajek

farsz:
żółtka ugotowanych jajek
3 łyżki majonezu
koperek
100 g startego żółtego sera
sól, pieprz

panierka:
bułka tarta
2 łyżki płatków owsianych
2 jajka (do panierki)
pół łyżeczki słodkiej papryki



5 jajek gotujemy na twardo, obieramy; przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy do miseczki.

Do żółtek dodajemy pozostałe składniki na farsz i wszystko razem mieszamy.

Połówki jajek panierujemy i smażymy przez około 3 minuty na rozgrzanym oleju. Odkładamy na ręcznik papierowy.

Napełniamy farszem dekorujemy np rzeżucha lub szczypiorkiem i podajemy...;)

 

8 komentarzy:

  1. Wspaniały i pyszny pomysł 💛. Wyglądają rewelacyjnie 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam takie jajeczka tyle razy, ale na wielkanocne śniadanie nigdy nie mam dość czasu, żeby je usmażyć :-) Jednak wyglądają tak pysznie, że przecież nikt bogatemu nie zabroni przyrządzić je Twoim sposobem (z płatkami) kiedykolwiek, gdy chce się mile zaskoczyć biesiadników!

    OdpowiedzUsuń
  3. That is really interesting. I've had stuffed eggs before, but never breaded and fried!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniale i smakowicie wyglądają :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślę, że sprawdzą się też przy innych okazjach:)

    OdpowiedzUsuń