...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś proponuję bardzo prosta i pyszną tartę z rabarbarem, ja dorzuciłam jeszcze do całości garść rodzynek...
200 g schłodzonego masła
3/4 szkl cukru
2 szkl mąki
jajko
szczypta soli
rabarbar
garść rodzynek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. 1/5 ciasta odkładamy na bok. Resztę ciasta wałkujemy i układamy w foremce do tarty.
Rabarbar kroimy na ok 1-2 cm kawałki. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pokrojony rabarbar i rodzynki; mieszamy wykładamy na spód ciasta. Resztę ciasta ścieramy na wierz na tarce o grubych oczkach.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem...
3/4 szkl cukru
2 szkl mąki
jajko
szczypta soli
rabarbar
garść rodzynek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. 1/5 ciasta odkładamy na bok. Resztę ciasta wałkujemy i układamy w foremce do tarty.
Rabarbar kroimy na ok 1-2 cm kawałki. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pokrojony rabarbar i rodzynki; mieszamy wykładamy na spód ciasta. Resztę ciasta ścieramy na wierz na tarce o grubych oczkach.
Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem...
Super pyszny pomysł na tartę :)
OdpowiedzUsuńO matko! Ależ się głodna zrobiłam! I tak uwielbiam rabarbar, że chętnie się skusze 😀
OdpowiedzUsuńZapachniało latem:) To jest taki czas na różne wypieki ze świeżymi dodatkami. Zaczyna się od rabarbaru oczywiście:)
OdpowiedzUsuńPiękna i bardzo apetyczna!
Witam Cię serdecznie 🤗
OdpowiedzUsuńUwielbiam bardzo takie wyroby cukiernicze. Raz, że są szybkie do przygotowania, a dwa to to, że są proste i smaczne. Aż zgłodniałem 😉
Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca, ślę pozytywną energię 🥰😘🤗
Ależ apetycznie wygląda. :) Doskonały sposób na wykorzystanie tego sezonowego składnika.
OdpowiedzUsuńJakie piękne to zdjęcie... Bo że tarta pyszna to pewnik!
OdpowiedzUsuńa ile rabarbaru potrzeba?
OdpowiedzUsuńJa miałam około 8 dużych gałązek
UsuńWygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńNa tarte z owocami zawsze jestem chętna :)
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda! A tak swoją drogą to uwielbiam ciasta z rabarbarem.
OdpowiedzUsuń