sobota, 13 kwietnia 2024

prosta tarta z rabarbarem


 ...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś proponuję bardzo prosta i pyszną tartę z rabarbarem, ja dorzuciłam jeszcze do całości garść rodzynek...
 
 
 
 
200 g schłodzonego masła
3/4 szkl cukru
2 szkl mąki
jajko
szczypta soli

rabarbar
garść rodzynek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
cukier waniliowy




Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. 1/5 ciasta odkładamy na bok. Resztę ciasta wałkujemy i układamy w foremce do tarty.

Rabarbar kroimy na ok 1-2 cm kawałki. Do miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Dodajemy pokrojony rabarbar i rodzynki; mieszamy wykładamy na spód ciasta. Resztę ciasta ścieramy na wierz na tarce o grubych oczkach.

Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika i pieczemy około 30-35 minut. Wierzch posypujemy cukrem pudrem...
 

11 komentarzy:

  1. Super pyszny pomysł na tartę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko! Ależ się głodna zrobiłam! I tak uwielbiam rabarbar, że chętnie się skusze 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapachniało latem:) To jest taki czas na różne wypieki ze świeżymi dodatkami. Zaczyna się od rabarbaru oczywiście:)
    Piękna i bardzo apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam Cię serdecznie 🤗
    Uwielbiam bardzo takie wyroby cukiernicze. Raz, że są szybkie do przygotowania, a dwa to to, że są proste i smaczne. Aż zgłodniałem 😉
    Pozdrawiam Cię cieplutko i od serca, ślę pozytywną energię 🥰😘🤗

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ apetycznie wygląda. :) Doskonały sposób na wykorzystanie tego sezonowego składnika.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie piękne to zdjęcie... Bo że tarta pyszna to pewnik!

    OdpowiedzUsuń
  7. a ile rabarbaru potrzeba?

    OdpowiedzUsuń
  8. Na tarte z owocami zawsze jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to pysznie wygląda! A tak swoją drogą to uwielbiam ciasta z rabarbarem.

    OdpowiedzUsuń