piątek, 10 maja 2024

zupa szczawiowa


...zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem trawnika narwałam całą jednorazówkę szczawiu. Składniki podaję "na oko" bo tak też robiłam. Są rożne przepisy na szczawiową u nas zawsze się robiło tak jak w poniższym przepisie zazwyczaj na rosole z dnia poprzedniego...



 

szczaw
1,5 litra rosołu lub bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
łyżka masła
sól, pieprz

dodatki:
jajka ugotowane na twardo
ziemniaki utłuczone z cebulką



w rondlu roztapiamy masło dodajemy posiekany ząbek czosnku i lekko rumienimy. Następnie wrzucamy oczyszczony szczaw zalewamy woda ok 1,5 szklanki (w razie potrzeby można dolać więcej), Dusimy 15 minut.

Całość blindujemy i dodajemy do bulionu. Gotujemy 10 minut. Doprawiamy sola i pieprzem.

Podajemy z ziemniakami i gotowanym jajkiem...

6 komentarzy:

  1. Dawno nie jadłam, pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szmat czasu nie robiłam szczawiowej,a jak już robię to na tym ze słoika. Twoja wersja wspaniała 😀

    OdpowiedzUsuń
  3. Smaki dzieciństwa :) nie jadłam od bardzo dawna, dziękuję za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa szczawiowa to prawdziwa uczta dla podniebienia! Jestem pod wrażeniem, że używasz świeżego szczawiu prosto z ogrodu - to dopiero prawdziwie świeży smak! Twój przepis brzmi przepysznie, a dodatkowe składniki jak jajka i ziemniaki sprawiają, że danie nabiera wyjątkowego charakteru. Dziękuję za podzielenie się tą wspaniałą recepturą! Smacznego! 🌿🥚🍲

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosta i bardzo smaczna zupa, ale dawno jej nie robiłam 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też przynajmniej raz w roku robię szczawiówkę, tyle że czysto warzywną, no i nie miksowaną. Ale smak dzieciństwa ten sam...

    OdpowiedzUsuń