...w sezonie truskawkowym obowiązkowy tak jak "biszkopt z bitą śmietaną truskawkami i galaretką" Lekki i smaczny torcik truskawkowy z najprostszym kremem jaki tylko
jest mascarpone z bitą śmietaną. Do tortu zrobiłam biszkopt z
niezawodnego przepisu na "biszkopt rzucany"
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem:
500ml śmiatany 30%
1 serek mascarpone 250g
truskawki
cukier puder do smaku
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone...
śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy mascarpone i cukier puder do smaku.
biszkopt przekrawamy na 3 części. Pierwszy blat nasączamy, wykładamy 1/3 cześć kremu, układamy pokrojone truskawki, kładziemy drugi blat, nasączamy, wykładamy krem, truskawki; przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy. wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc
Prosty, a jaki pyszny ^_^
OdpowiedzUsuńKlasyka gatunku a jakże obłędna w smaku i wyglądzie!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny, idealne połączenie smaków 😍😋
OdpowiedzUsuńNiezawodny,zawsze zachwyca smakiem i nigdy się nie nudzi.
OdpowiedzUsuńIdealne ciacho!
Pyszności. :)
OdpowiedzUsuńKlasyka! Zawsze smakuje i każdemu :-)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto! Po prostu chciałoby się je wyciągnąć z ekranu :D
OdpowiedzUsuń