piątek, 31 maja 2024

tort z bitą śmietaną , mascarpone i truskawkami


...w sezonie truskawkowym obowiązkowy tak jak "biszkopt z bitą śmietaną truskawkami i galaretką" Lekki i smaczny torcik truskawkowy z najprostszym kremem jaki tylko jest mascarpone z bitą śmietaną. Do tortu zrobiłam biszkopt z niezawodnego przepisu na "biszkopt rzucany"




biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

krem:
500ml śmiatany 30%
1 serek mascarpone 250g
truskawki
cukier puder do smaku




Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie  wystudzone...
 

śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy mascarpone i cukier puder do smaku.

biszkopt przekrawamy na 3 części. Pierwszy blat nasączamy, wykładamy 1/3 cześć kremu, układamy pokrojone truskawki, kładziemy drugi blat, nasączamy, wykładamy krem, truskawki; przykrywamy kolejnym blatem, nasączamy smarujemy kremem i dowolnie dekorujemy. wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc

7 komentarzy:

  1. Klasyka gatunku a jakże obłędna w smaku i wyglądzie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny, idealne połączenie smaków 😍😋

    OdpowiedzUsuń
  3. Niezawodny,zawsze zachwyca smakiem i nigdy się nie nudzi.
    Idealne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka! Zawsze smakuje i każdemu :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne ciasto! Po prostu chciałoby się je wyciągnąć z ekranu :D

    OdpowiedzUsuń