niedziela, 25 sierpnia 2024

ogórki konserwowe


...za ogórkami konserwowanymi osobiście nie przepadam, ale czasem są potrzebne do jakiejś sałatki więc korzystając z okazji że trochę ich miałam postanowiłam kilka słoików na zimę zrobić... 




ok 3 kg ogórków

zalewa:
8 szkl wody
2 szkl octu
4 łyżeczki soli
8 łyżek cukru

dodatkowo:
marchewka
koper
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
liść laurowy
gorczyca
czosnek
korzeń chrzanu



 

Do każdego słoika wkładamy po kilka plasterków marchewki, kawałek korzenia chrzanu, ząbek czosnku, baldachim kopru, kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy oraz na słoiczek płaską łyżeczkę gorczycy.

Ogórki dokładnie myjemy i układamy ogórki w słoikach.

Składniki zalewy zagotowujemy, wlewamy do słoików; zakręcamy. Pasteryzujemy około 15 minut. Wyjmujemy na ściereczkę odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do ostygnięcia...

5 komentarzy:

  1. Pięknie prezentują się w słoiczkach!
    Mam podobnie ja Ty i niewiele używam ogórków octowych ale do sałatek muszą być:) Tak więc kilka słoiczków mam w spiżarni...
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne :) domowe ogórki najlepsze, można dodać przyprawy, które się lubi najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe sto razy lepsze od kupnych, ja za dużo nie mogę jeść korniszonów ale do sałatki czy innych dań czasami dodaje i są potrzebne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja lubię wszystko co w occie, ale niestety do przetworów nie mam ręki. Jednak Twoje ogórki bardzo do mnie przemawiają 😀
    Super że znów się pojawiłaś, lubię zaglądać do Ciebie 😘

    OdpowiedzUsuń