...babka migdałowa to idealny wypiek dla amatorów migdałowych smaków ale i na świąteczny stół, ale nie tylko; moja się trochę kruszyła ale to dlatego że dałam mniej oleju niż w przepisie, jutro piekę ją ponownie i dam już tyle i potrzeba...
Życzę wszystkim zdrowych, radosnych i smacznych świąt!!!
4 jajka
3/4 szkl cukru
200 ml oleju rzepakowego
3/4 szkl mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
120g zmielonych płatków migdałowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel esencji migdałowej
Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i wlewamy niewielkim strumieniem olej oraz ekstrakt migdałowy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, zmielone migały oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i W kilku porcjach dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając tylko do połączenia składników.
Formę na babkę smarujemy margaryną; obsypujemy kaszką manną; Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez około 35–40 minut do suchego patyczka. Kiedy babka lekko przestygnie delikatnie wyciągamy i dowolnie dekorujemy...
Iza, to babka jak marzenie! Piękna i pyszna. Dla Was też zdrowych i wesołych świąt ☀️
OdpowiedzUsuńSuch a pretty and festive bundt cake!
OdpowiedzUsuńCudna, jak panna młoda. Wspaniała babka.
OdpowiedzUsuńBajeczna jest! 😍 Wygląda pysznie i bardzo efektownie 🧡🧡
OdpowiedzUsuńBabka idealna ^_^
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Mam mąkę migdałową, wykorzystam ją. Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt
OdpowiedzUsuńBiała Królowa świątecznego stołu :-) Wszystkiego najmilszego na święta!
OdpowiedzUsuńBabka przepięknie wygląda :) wesołych świąt Wielkanocnych :)
OdpowiedzUsuńBabeczka marzenie 😋💗
OdpowiedzUsuńBardzo fajna babka :D
OdpowiedzUsuń