czwartek, 17 kwietnia 2025

babka migdałowa

 

 

...babka migdałowa to idealny wypiek dla amatorów migdałowych smaków ale i na świąteczny stół, ale nie tylko; moja się trochę kruszyła ale to dlatego że dałam mniej oleju niż w przepisie, jutro piekę ją ponownie i dam już tyle i potrzeba...

Życzę wszystkim zdrowych, radosnych i smacznych świąt!!!



 

4 jajka
3/4 szkl cukru
200 ml oleju rzepakowego
3/4 szkl mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
120g zmielonych płatków migdałowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel esencji migdałowej    




Jajka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Zmniejszamy obroty miksera na średnie i wlewamy niewielkim strumieniem olej oraz ekstrakt migdałowy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, zmielone migały oraz proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i W kilku porcjach dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając tylko do połączenia składników.

Formę na babkę smarujemy margaryną; obsypujemy kaszką manną; Wykładamy ciasto do formy i pieczemy w temp. 170ºC przez około 35–40 minut do suchego patyczka. Kiedy babka lekko przestygnie delikatnie wyciągamy i dowolnie dekorujemy...


 


10 komentarzy:

  1. Iza, to babka jak marzenie! Piękna i pyszna. Dla Was też zdrowych i wesołych świąt ☀️

    OdpowiedzUsuń
  2. Such a pretty and festive bundt cake!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna, jak panna młoda. Wspaniała babka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajeczna jest! 😍 Wygląda pysznie i bardzo efektownie 🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda. Mam mąkę migdałową, wykorzystam ją. Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  6. Biała Królowa świątecznego stołu :-) Wszystkiego najmilszego na święta!

    OdpowiedzUsuń
  7. Babka przepięknie wygląda :) wesołych świąt Wielkanocnych :)

    OdpowiedzUsuń