niedziela, 6 kwietnia 2025

maxi king


...pyszne ciasto bez pieczenia robi się je błyskawicznie w sumie nie wiem czy przypomina batonika bo nigdy takiego nie jadłam; ale ciasto bardzo nam posmakowało. Przepis na dużą blachę 25x35cm

 

 

 

 1 litr śmietany 30%
250g serka mascarpone
3 łyżki żelatyny
125 ml wrzątku
0,5 szkl cukru pudru

Dodatkowo:
puszka masy kajmakowej
herbatniki około 500g
mleko do maczania herbatników

polewa czekoladowa:
5 łyżek słodkiej śmietany
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki masła



żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy dokładnie by się rozpuściła i odstawiamy do wystudzenia.

dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodajemy cukier puder oraz mascarpone; miksujemy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę; miksujemy chwilę na najwyższych obrotach by żelatyna dobrze się rozprowadziła w kremie.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników maczanych w mleku. Na pierwszą warstwę herbatników wykładamy pół kremu, wyrównujemy; układamy drugą warstwę herbatników maczanych w mleku. Na nie wykładamy masę kajmakową  dajemy trzecią warstwę herbatników maczanych w mleku. Na nie dajemy resztę kremu, wyrównujemy i dajemy czwartą warstwę herbatników maczanych w mleku.


Ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie robimy polewę. Masło należy stopić i dodać resztę składników dokładnie wymieszać. Polewą pokrywamy górę ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Gotowe ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.




12 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie :D To tak jak ja nigdy nie jadłam tego batonika bo jakoś mnie nie zachęca, ale ciacho jest super :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie prezentuje się na tym niebieskim tle👌🔥👌

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno skorzystam z tego przepisu. Ciasto wygląda bardzo apetycznie ❤️

    OdpowiedzUsuń
  4. No nie! Jakiś można tak kusić? To ciasto jest tak obłędne, że nic by mnie nie powstrzymało żeby go popróbować 🤤
    Udanego tygodnia 🙂

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój Mąż będzie zachwycony - uwielbia takie słodkości 😊😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie wygląda jak Maxi King! A czy smakuje tak jak on? Nieistotne. I tak zapewne jest pyszne :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam maxi kinga. Koniecznie muszę zrobić to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie 😍. Spróbowałabym z ogromną przyjemnością 😍

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja też nie jadłam takiego batonika (i w sumie nie tęsknię za nim), ale to ciasto zrobiło na mnie wrażenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciacho prezentuje się mega pyszotnie!

    OdpowiedzUsuń