...pyszne ciasto bez pieczenia robi się je błyskawicznie w sumie nie wiem czy przypomina batonika bo nigdy takiego nie jadłam; ale ciasto bardzo nam posmakowało. Przepis na dużą blachę 25x35cm
1 litr śmietany 30%
250g serka mascarpone
3 łyżki żelatyny
125 ml wrzątku
0,5 szkl cukru pudru
Dodatkowo:
puszka masy kajmakowej
herbatniki około 500g
mleko do maczania herbatników
polewa czekoladowa:
5 łyżek słodkiej śmietany
4 łyżki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżki masła
żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy dokładnie by się rozpuściła i odstawiamy do wystudzenia.
dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodajemy cukier puder oraz mascarpone; miksujemy do zgęstnienia. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę; miksujemy chwilę na najwyższych obrotach by żelatyna dobrze się rozprowadziła w kremie.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników maczanych w mleku. Na pierwszą warstwę herbatników wykładamy pół kremu, wyrównujemy; układamy drugą warstwę herbatników maczanych w mleku. Na nie wykładamy masę kajmakową dajemy trzecią warstwę herbatników maczanych w mleku. Na nie dajemy resztę kremu, wyrównujemy i dajemy czwartą warstwę herbatników maczanych w mleku.
Ciasto wstawiamy na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie robimy polewę. Masło należy stopić i dodać resztę składników dokładnie wymieszać. Polewą pokrywamy górę ciasta, posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Gotowe ciasto powinno postać w lodówce najlepiej całą noc.
Wygląda pysznie :D To tak jak ja nigdy nie jadłam tego batonika bo jakoś mnie nie zachęca, ale ciacho jest super :D
OdpowiedzUsuńPysznie prezentuje się na tym niebieskim tle👌🔥👌
OdpowiedzUsuńNa pewno skorzystam z tego przepisu. Ciasto wygląda bardzo apetycznie ❤️
OdpowiedzUsuńNo nie! Jakiś można tak kusić? To ciasto jest tak obłędne, że nic by mnie nie powstrzymało żeby go popróbować 🤤
OdpowiedzUsuńUdanego tygodnia 🙂
Smakowicie wygląda.
OdpowiedzUsuńMój Mąż będzie zachwycony - uwielbia takie słodkości 😊😊
OdpowiedzUsuńJak dla mnie wygląda jak Maxi King! A czy smakuje tak jak on? Nieistotne. I tak zapewne jest pyszne :) Mniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam maxi kinga. Koniecznie muszę zrobić to ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie 😍. Spróbowałabym z ogromną przyjemnością 😍
OdpowiedzUsuńJa też nie jadłam takiego batonika (i w sumie nie tęsknię za nim), ale to ciasto zrobiło na mnie wrażenie :-)
OdpowiedzUsuńCiacho prezentuje się mega pyszotnie!
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuń