wtorek, 6 października 2015

muffinki z białą czekoladą

...te właśnie muffinki z białą czekoladą obok marchewkowych i waniliowych wędrują do trójki moich ulubionych. Czekoladę dość grubo posiekałam i jedząc można trafić na całe jej kawałki. Z podanych składników wyszło mi 9 sztuk.

DSCF0088zmniejbezbb (544x725)



1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szkl cukru pudru
szczypta soli
100g białej czekolady (tabliczka)
160 ml mleka
1 jajko
90g roztopionego masła
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

200ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
1 waniliowy serek homogenizowany



Do jednej miski wsypujemy suche składniki oraz dodajemy grubiej posiekaną czekoladę;mieszamy.
W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Łączymy ze sobą suche składniki z mokrymi niezbyt dokładnie, tylko do wstępnego połączenia. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Napełniamy ciastem tak do 3/4 wysokości.  Pieczemy ok 25 minut w 170st.

Zimną śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder i serek waniliowy. Przestudzone muffinki dekorujemy...

12 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają ;) Krem pychaa;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bosko! To by były też moje ulubione muffinki :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Iza toż to rozpusta w biały dzień, ale ja musi być pyszna rozpusta

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne i bardzo, bardzo kuszące
    aż ślinka cieknie
    :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam mufinki! Te wyglądają bosko nic tylko schrupać do kawusi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Biała czekolada... muffinki... to dla mnie idealne połączenie.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Już dawno nie piekłam muffinek, Twoje wyglądają cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A nicfe post. I was checking continuously this site and I am impressed!
    Extremely helpful info particularly the last part I care for such info a lot.I was looking for this
    certain info for a long time. Thanbk you and best of luck.

    OdpowiedzUsuń