czwartek, 10 maja 2018

kurczak tandoori


...kurczaka z mieszanką tandoori robiłam już wielokrotnie i zapewniam; że tak przyrządzony jest bardzo aromatyczny i soczysty dzięki jogurtowej marynacie. Kurczaka a w zasadzie udka bo tym razem takowych użyłam podałam z kuskusem...Przepis mieszankę tandoori kiedyś podawałam i możecie znaleźć tutaj "Tandoori masala






6 udek
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 płaska łyżka soli
2 łyżki papryki w proszku
2 łyżki tandoori masala
2-3cm świeżo startego imbiru
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oleju


 

Z podanych składników robimy marynatę mieszając wszystko razem w misce. 

Do marynaty wkładamy kurczaka i marynujemy co najmniej 4 godz a najlepiej przez noc. 

Mięso najlepiej jest grilować. Ja z racji tego iż mam zepsuty grill piekłam w piekarniku ok 30-40 min w 160st



Źródło: "Co do jedzenia"
 

19 komentarzy:

  1. Muszę przygotować taką marynatę. Zajrzałam na Twój wpis z przepisem na mieszankę tandoori i z niego skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też robię często to danie! Kurczaczek pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kolory... mmmm bajka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo chrupiące i apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kurczaczek wyszedł bardzo smakowicie :) Uwielbiam dania kuchni indyjskiej, chociaż z ostrością raczej umiarkowaną. Masalę również robię sama. Kiedyś dostałam przyprawy prosto z Indii i zachwycałam się ich świeżością, z goździków można było wyciskać palcami olejek.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super danie, na pewno pyszne i aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chętnie poczęstowała bym się kawałkiem takiego kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale ten kurczak musi dobrze smakować, aromatycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio mam ochotę na kurczaka na obiad. Już wiem którego przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ten kurczak pełen aromatów jest idealny na letni obiad!

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie niby proste, a takie egzotyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kurczak wyszedł soczysty i aromatyczny.
    Z braku kozieradki w sklepie, nie mogłam przyrządzić mieszanki tandoori, zastąpiłam ją garam masalą.
    Jak dostanę kozieradkę, zrobię wersję zgodną z tym przepisem.

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ten przyprawę, mięso nią przyprawione smakuje wyśmienicie ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda tak smakowicie, że zgłodniałam od patrzenia ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Apetycznie się prezentuje! Pięknie przyrumieniona skórka :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super!
    Pięknie wyszedł.
    U mnie pieczony kurak zawsze się sprawdza...
    :)

    OdpowiedzUsuń