...niewielkich rozmiarów, ciasto przypominające biszkoptowe tak popularne w Australii, że od 2006 roku, 21 lipca, Australijczycy świętują "National Lamington Day. Kostki mogą być różniej wielkości jak kto chce. Ja swoje ciasto upiekłam na dużej blasze bo chciałam mieć niskie, aby cześć przełożyć bitą śmietaną, można również przełożyć dżemem Jeśli nie chcemy niczym przekładać ładniej wyglądają wyższe i pokrojone na równe kwadraty.
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (pominęłam)
szczypta soli
125 g masła, w temperaturze pokojowej
7 łyżek cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (ja dałam ziarenka z 1 laski wanilii)
1 1/4 szklanki mleka
polewa czekoladowa
2 szklanki cukru pudru
3 łyżki kakao w proszku
1 1/2 łyżki masła
3/4 szklanki wody
2 szklanki wiórków kokosowych
wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól w misce. W innym naczyniu utrzeć masło z cukrem pudrem. Wbijać pojedynczo jajka i wymieszać.Dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z solą i proszkiem do pieczenia, na końcu mleko i ekstrakt waniliowy. Wlać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180st. 30-35min. Zostawić ciasto do ostygnięcia. Pokroić na kwadratowe części. Zrobić polewę czekoladową. W rondelku zagotować wodę i dodać masło. Gdy masło stopnieje dodać cukier puder, kakao i dobrze wymieszać, aby otrzymać gęsty syrop. Wiórki przesypać do miseczki. Kawałki ciasta za pomocą widelca, zanurzać w czekoladzie aby dobrze pokryć; pozwolić spłynąć nadmiarowi czekolady, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Położyć na kratkę i poczekać z jedzeniem do wyschnięcia polewy...
Źródło: Expat recipe
Narobiłaś mi smaka. Uwielbiam ciasta z wiórkami kokosowymi. Tego australijskiego przysmaku jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńpyszności! bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądają! :)) Spróbowałabym sobie :)
OdpowiedzUsuńOj tak,uwielbiam je:) Robiłam je kiedyś w trakcie Dni Australii na mojej uczelni:) rozeszły się w mgnieniu oka:)
OdpowiedzUsuńKasiu..;) ja co prawda nie robiłam ale widziałam też kilka razy a że to tak się nazywa dziś się dowiedziałam..;)
OdpowiedzUsuńWiosenko...Majanko... częstujcie się
Myniolinko...zgadzam się..;)
Cukrowa wróżko..ojj wierze wszystko w nadmiarze może się znudzić..;)
Ewo, Wrotko...ja też lubię wiórki.. ogólnie kokos;)
Grażynko...polecam wypróbuj..;) dość szybko się robi tylko trochę bałaganu z wiórkami i syropem...;)
Judik to prawda u mnie w jeden wieczór połowa zniknęła...;) a za mną "chodzi" Twój sernik z masą kajmakową..;)
***miłego weekendu***
Ślicznie wyglądają! Ja robiłam kiedyś z galaretką:) Udanego weekendu Izo!
OdpowiedzUsuńAniu oo z galaretką świetny pomysł...;) miłego weekendu i Tobie...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie robiłam ich jeszcze, zachęciłaś mnie;) bardzo apetyczne te Twoje:) pozdrawiam i miłego weekendu życzę
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja:) bardzo mi się podoba i chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńAtinko, Ilko...;)dziękuję...i proszę częstujcie się
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne kosteczki :D
OdpowiedzUsuńjak pysznie wygladaja...mniam.
OdpowiedzUsuńNatalio...Flusso..;):) dziękuję znikły w jeden wieczór
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale ... pycha !:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pyszności!!!:)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie i bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam wiosennie
Asia
Asiu, Mary, Justynko...dziękuję i również Was pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak ja dawno ich nie jadłam ale teraz mi smaka narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńzawsze lubiłam te ciacha :) właśnie je robię. zawsze też się zastanawiałam jak się je robi... a tu proszę !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Danusia...:) ja ich nie znalam ale przyznaje ze bardzo mi smakują ;))
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje... to się częśtuj prosze ;)