…ciemne ciasto biszkoptowe z masą przypominającą wnętrze batonika Bounty. Jak pisze Evenka ciasto jest dosyć łatwe pomimo, że składa się z kilku części, trzeba tylko długo czekać na schłodzenie poszczególnych warstw. Jako że mam nadmiar białek upiekłam bezę i zamiast herbatników i polewy właśnie ją położyłam na wierzchu…
Ciasto:
2 jajka + 2 żółtka
2/3 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao
Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa, a cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do średniej wielkości blaszki (u mnie 23 x 25 cm) wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 st.C. przez 20–25 minut.
Masa:
20 dag wiórków kokosowych
2 szkl. mleka
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
2 białka
Ponadto:
galaretka o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa)
Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Wiórki kokosowe gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa. Koniecznie musi być gęsta bo inaczej będzie zbyt płynna i "wypłynie" Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch. Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt , wyrównać i schłodzić. Gdy masa zastygnie, zalać tężejącą galaretką, a na wierzch wyłożyć bezę. Ja bezę piekłam na oko ubiłam 3 białka z cukrem narysowałam na papierze wymiar foremki…
Asiu dziękuję bardzo
OdpowiedzUsuńFlusso dziękuję, proszę częstuj się...;)
Paulino ja też..;) dzięki za odwiedziny
Rewelacja!
OdpowiedzUsuńWykorzystałam na imieniny do pracy i wszyscy zajadali się aż uszy się trzęsły:)
bowiland.... no to cieszę się że smakowało...;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwitam,
OdpowiedzUsuńto ciacho to istna rospusta.Po zrobieniu zniknął nawet nie wiem kiedy.Gorąco pozdrawiam :D
Marcelina...dzięki za miłe słowa, no i fajnie że smakował;)...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPychota. Muszę je wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńAneto..polecam jeśli lubisz kokosowe smaki;)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda wspaniale -pokazałam je koleżankom w pracy i wszystkie wydrukowałyśmy sobie przepis!!!
OdpowiedzUsuńAlicjo:) mam nadzieję że wypróbujecie i zasmakuje Wam ciasto;)
OdpowiedzUsuńA jakie wymiary ma mieć brytfanka ? Wgląda pyyysznie !
OdpowiedzUsuńOlu ja miałam blachę 23x25 cm, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProszę powiedzieć czy, ciasto mozna mikserem ucierać ,czy tak jak jest napisane delikatnie wymieszać łyżką?! Proszę o odpowiedz
OdpowiedzUsuńGola ja białka ubijam mikserem a jak dodaję mąkę to już łyżką ale mikserem na najniższych obrotach też można
OdpowiedzUsuńCiasto wyszło super.wymieszałam ręcznie jak w przepisie.Pozdrawiam i dziękuje
OdpowiedzUsuńGola...:) cieszę się że wyszło i smakowało....pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo cóż, muszę przyznać,że po Pani wypowiedzi na temay flaków Editty, zaglądając na Pani blog, nie spodziewałam się,że mnie tak mile zaskoczy. Pięknie podane ciekawe ciasta i potrawy.A ciasto kokosowe z galaretką wprost mnie zniewoliło.Chyba jutro wypróbuję. A bloga dodaję do ulubionych. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPani Henryko...dziękuję za odwiedziny i komentarz a ciasto polecam :) bo na prawdę jest smaczne, a co do tamtego komentarza dot flaków to myslę że mniej więcej tam już sobie wyjaśniłyśmy o co chodziło...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZgadza się, wyjaśniłyśmy. Nawiązałam do nich tylko dlatego,że dzięki nim trafiłam na Pani blog i znalazłam ciekawe przepisy.
OdpowiedzUsuńkolejny przepis który kradnę od Pani :)
OdpowiedzUsuńIlona...mam nadzieję że bedzie smakowało ;) ja chyba też je znów zrobie ponownie
OdpowiedzUsuń