środa, 11 maja 2011

kokosowe ciasto z galaretką


…ciemne ciasto biszkoptowe z  masą przypominającą wnętrze batonika Bounty. Jak pisze Evenka ciasto jest dosyć łatwe pomimo,  że składa się z kilku części, trzeba tylko długo czekać na schłodzenie poszczególnych warstw. Jako że mam nadmiar białek upiekłam bezę i zamiast herbatników i polewy właśnie ją położyłam na wierzchu…





Ciasto:
2 jajka + 2 żółtka
2/3 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao


Białka ubić, dodać cukier, następnie żółtka i ubijać do momentu, aż masa będzie kremowa, a cukier całkowicie się rozpuści. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do średniej wielkości blaszki (u mnie 23 x 25 cm)  wyłożonej pergaminem. Piec w temp. 170 st.C. przez 20–25 minut.

Masa:
20 dag wiórków kokosowych
2 szkl. mleka
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
2 białka

Ponadto:
galaretka o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa)


Galaretkę przyrządzić według przepisu na opakowaniu i odstawić do wystygnięcia. Wiórki kokosowe gotować w mleku, od czasu do czasu mieszając do momentu, aż powstanie gęsta masa. Koniecznie musi być gęsta bo inaczej będzie zbyt płynna i "wypłynie" Wystudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzoną masę kokosową oraz ubitą na sztywno pianę z dwóch.  Gotową masę wyłożyć na wcześniej upieczony biszkopt , wyrównać i schłodzić. Gdy masa zastygnie, zalać tężejącą galaretką, a na wierzch wyłożyć bezę. Ja bezę piekłam na oko ubiłam 3 białka z cukrem narysowałam na papierze wymiar foremki…

20 komentarzy:

  1. Asiu dziękuję bardzo

    Flusso dziękuję, proszę częstuj się...;)

    Paulino ja też..;) dzięki za odwiedziny

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja!
    Wykorzystałam na imieniny do pracy i wszyscy zajadali się aż uszy się trzęsły:)

    OdpowiedzUsuń
  3. bowiland.... no to cieszę się że smakowało...;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. witam,
    to ciacho to istna rospusta.Po zrobieniu zniknął nawet nie wiem kiedy.Gorąco pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Marcelina...dzięki za miłe słowa, no i fajnie że smakował;)...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychota. Muszę je wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aneto..polecam jeśli lubisz kokosowe smaki;)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ciasto wygląda wspaniale -pokazałam je koleżankom w pracy i wszystkie wydrukowałyśmy sobie przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Alicjo:) mam nadzieję że wypróbujecie i zasmakuje Wam ciasto;)

    OdpowiedzUsuń
  10. A jakie wymiary ma mieć brytfanka ? Wgląda pyyysznie !

    OdpowiedzUsuń
  11. Olu ja miałam blachę 23x25 cm, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Proszę powiedzieć czy, ciasto mozna mikserem ucierać ,czy tak jak jest napisane delikatnie wymieszać łyżką?! Proszę o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
  13. Gola ja białka ubijam mikserem a jak dodaję mąkę to już łyżką ale mikserem na najniższych obrotach też można

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wyszło super.wymieszałam ręcznie jak w przepisie.Pozdrawiam i dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  15. Gola...:) cieszę się że wyszło i smakowało....pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. No cóż, muszę przyznać,że po Pani wypowiedzi na temay flaków Editty, zaglądając na Pani blog, nie spodziewałam się,że mnie tak mile zaskoczy. Pięknie podane ciekawe ciasta i potrawy.A ciasto kokosowe z galaretką wprost mnie zniewoliło.Chyba jutro wypróbuję. A bloga dodaję do ulubionych. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pani Henryko...dziękuję za odwiedziny i komentarz a ciasto polecam :) bo na prawdę jest smaczne, a co do tamtego komentarza dot flaków to myslę że mniej więcej tam już sobie wyjaśniłyśmy o co chodziło...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. Zgadza się, wyjaśniłyśmy. Nawiązałam do nich tylko dlatego,że dzięki nim trafiłam na Pani blog i znalazłam ciekawe przepisy.

    OdpowiedzUsuń
  19. kolejny przepis który kradnę od Pani :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ilona...mam nadzieję że bedzie smakowało ;) ja chyba też je znów zrobie ponownie

    OdpowiedzUsuń