czwartek, 22 grudnia 2011

pierogi z kapustą i grzybami

...i znów pierogi!! tym razem wigilijne z kapustą i grzybami i tym razem w przepisie na ciasto jest jajko ale ja wolę zdecydowanie ciasto bez jajka z tego przepisu. Co nie znaczy że pierogi nie były smaczne; były ciasto po prostu było nieco bardziej twardsze...





CIASTO:
350g mąki pszennej (ok. 2 szkl.)
200ml ciepłej wody
1 łyżka masła osełkowego
1 jajko
szczypta soli


FARSZ:
pół kilo kiszonej kapusty
10 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwków
1 duża cebulka
olej
sól, pieprz
kucharek




Grzybki namaczamy w zimnej wodzie co najmniej 2 godziny, gotujemy do miękkości. Kapustę, jeśli jest za kwaśna lekko odciskamy, wrzucamy do rondelka, podlewamy wodą i gotujemy, dodając do smaku trochę kucharka. Kapustę odciskamy z wody i drobniutko siekamy, podobnie przygotowujemy grzybki. Siekamy drobno cebulę i przesmażamy na oleju. Dodajemy na chwilkę grzybki i kapustkę i razem dusimy. Przekładamy wszystko do głębokiej miski, doprawiamy solą i pieprzem.

Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę roztopionego masła. Solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej wody, właściwie tyle, ile "zabierze mąka". Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godzinki, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Wycinać kółka specjalną foremką lub szklanką ( ja wykrawałam szklanką). Na środek kółeczek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Można ozdobnie zagnieść pierogi widelcem. W dużym garnku gotujemy wodę z solą i łyżką oleju. Na wrzącą wodę wrzucamy kilkanaście pierogów, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby nie przywarły do dna. Gotujemy do miękkości, przez około 3-5 minut od wypłynięcia. Podajemy ze smażoną na masełku pokrojoną cebulą. Ja dziś zrobiłam więcej i część surowych pierogów zamroziłam...



24 komentarze:

  1. Izo spokojnych, rodzinnych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  2. katarzyna-koczwara24 grudnia 2011 10:55

    Izeniu! Serdeczne zyczenia wszystkiego co najlepsze na te swieta Bozego Narodzenia. I aby Nowy Roczek byl laskawszy i przyniosl to, o czym zapomnial roczek stary! :):):)

    Buziaki Izeniu!
    Wesolych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
  3. Izuś, dla Ciebie również wspaniałych Świąt Bożego Narodzenia. Uśmiechu, spokoju i zdrowia życzę :-)
    Ściskam świątecznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pierogi. Wesołych i Radosnych Świąt :).

    OdpowiedzUsuń
  5. Wesołych Świąt życzę Tobie i Twojej Rodzinie, aby były przepełnione miłością i magią jakie niosą ze sobą. Jak co roku, by zdawały się wyjątkowe i niepowtarzalne w gronie najbliższych. Na stole samych udanych wypieków, a w Nowym Roku wielu sukcesów i spełnienia marzeń, życzy Justyna :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Izuś !Dziekuję ci gorąco za piękne zyczenia:)Tobie równeież życzę cudownych,pogodnych i wesołych świąt!Duzo miłości i radości dla ciebie i twojej rodziny:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaki apetyczny farsz! I ta zrumieniona cebulka na wierzchu... Oj chętnie bym takiego zjadła :)
    Izo, radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. Mój brat by się wściekł na taką ilość cebuli. :) Już pewnie nieraz mówiłam, że nie mogę jeść grzybów, ale akurat pierogi z nimi nigdy nie smakowały mi tak jak z pieczarką. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdrowych , pogodnych i radosnych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  10. ależ ich pojadłam wczoraj, starczy mi na jakiś czas:)

    Wesołych Świąt!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Iza życzę Ci i Twoim najbliższym błogosławionych Świąt Bożego Narodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziekuję Wam ślicznie za życzenia :))))

    OdpowiedzUsuń
  13. ależ apetyczne!
    Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To co najlepsze podczas świąt ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. wyglądają bardzo apetycznie i bardzo profesjonalnie wyszły na zdjęciu :) pozdrawiam i życzę szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Blue_megi...dziekuję slicznie ;))

    Ewa...zgadzam się z Tobą :)

    Flusso...dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajny przepisik :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Pierogi postne, a co znaczy ta okrasa ze skwarkami???

    OdpowiedzUsuń
  19. Mmimmro...radze najpierw przeczytać a potem pisać bzdury: to jest cebulka

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowne i niepowtarzalne pierogi! Już się nie mogę doczekać Wigilii!
    A z okazji zbliżających się świąt, życzę Ci dużo słońca, radości i szczęścia. A na Nowy Rok - dużo zdrowia i spełnienia wszystkich marzeń!

    OdpowiedzUsuń
  21. dokładnie, też już się nie mogę doczekać Wigilii i wszystkich pyszności, zwłaszcza pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam takie pierogi! Już nie mogę się doczekać Wigilii :)))

    OdpowiedzUsuń
  23. To moje ulubione pierożki : )

    OdpowiedzUsuń
  24. Najbardziej lubię właśnie te pierogi z kapustą i grzybami :)

    OdpowiedzUsuń