sobota, 11 sierpnia 2012

crostata - kruche ciasto z owocami

 ...pyszne ciasto, pełne owoców. Przepis z bloga "Moje ciacho" Podobnie jak Justyna kroiłam ciepłe i właśnie takie polecam. Został mi jeden kawałek "na jutro" i dnia następnego też było smaczne ale na ciepło najlepsze...




 ciasto:
125 g miękkiego masła
3 łyżki zwykłego cukru
1 jajko
1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
szczypta soli


masło zmiksować w misce z cukrem, jajko rozbić w miseczce i stopniowo dodać do maślanej masy, za każdym razem miksując na najwyższych obrotach, na koniec wsypać szczyptę soli i przesiać mąkę. Rękoma połączyć składniki w jednolite ciasto, jeśli potrzeba dodać 1-2 łyżki mąki, kilka razy zagnieść, włożyć do worka foliowego, lekko rozpłaszczyć i chłodzić w lodówce przez godzinę.


owoce: Ogólnie ma być około o,5 kg owoców można dać jakie się ma pod ręką u mnie były:
25 dag malin, garść jeżyn, trochę jagód, borówek amerykańskich i 3 nektarynki
2-3 łyżki cukru
sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko do posmarowania ciasta
trochę cukru do posypania ja oczywiście posypałam jeszcze cynamonem na którego ostatnio mam smak

Owoce przełożyć do miski, wsypać cukier i mąkę, wlać sok z cytryny, delikatnie wymieszać.
Ciasto wyjąć z lodówki na podsypany mąką blat, oprószyć je mąką, rozwałkować na cienki placek (nie zwracając uwagi na postrzępione brzegi) zawinąć na wałek i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Na środek ciasta położyć kupkę owoców; poskładać jego brzegi do środka bez zbytniej staranności zawijając zwracać uwagę na brak dziur w zagięciach, by sok z owoców nie wypłynął tak bardzo na zewnątrz.



Rozbić jajko i posmarować nim samo ciasto, posypać 2 łyżkami cukru i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 -195 stopni. Piec około 35 minut.






20 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie, tyle owoców mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. rewelacja upieklam i sprobowalam ,a teraz czekam na meza i jego opinie

    OdpowiedzUsuń
  3. No nawet dobre 5/6 dobrze zrobione moja kuzynka zrobiła inaczej bez cukru i dodała same maliny !!! ale twoje na pewno takie same

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga5028...ja dałam owoce jakie akurat miałam pod reka ;)

    Gräfin...dzięki, mam nadzieję że i mężowi zasmakuje

    Agattekh...dzieki ;))

    Jolka...pewnie że nie trzeba posypywać to już dodatek wedle uznania

    Szunaj...dzieki za zwrocenie uwagi , musiała mi literka umknąć 125 g już poprawiłam

    Hormiga...jasne że mozna :)

    Kati...:)mam nadzieję że będzie smakowało

    Zuza...z tymi gruszkami fajny pomysł ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nazwa tego ciasta tez jest apetyczna, gratuluje.

    OdpowiedzUsuń
  6. robie jurto...trzymajcie kciuki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tez sie przymierzam do tego ciasta. Twoje jest cudowne

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję serdecznie! ^^
    Dziś wykorzystałam ten przepis :)
    To mój pierwszy samodzielny wypiek i udał się znakomicie! :D Domownicy są zachwyceni :p

    OdpowiedzUsuń
  9. Mała...dziekuję za komentarz no i fajnie że ciasto smakowało, zapraszam do korzystania z innych przepisów

    Małgosiu...dziękuję, a ciasto polecam

    Jusi...mam nadzieję że smakowało?:)

    Buleczka tarta...;)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię kiedy owoców w cieście jest dużo....

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo smakowalo:) dzis powtorke robie:D jako dodatek galka lodow waniliowych...o tak!!;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciacho wygląda bajecznie!! Rewelacyjny pomysł na wykorzystanie dużej ilości świeżych owoców :)) Bomba!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też się cieszę, że smakowało. Troszkę się napracowałam przy wyszukaniu pomysłu:)
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na słodką i pyszną przekąskę. Takiej wersji nie znam ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Ewo...polecam zwłaszcza jeszcze ciepłe :))

    Zen.ona...smakowało :)) włąsnie kilka osób mi napisalo że takie ciasto nazywa się galette i rzeczywiście widzę że też taka nazwa krąży

    Ania...dziekuję :)))

    Jusi...cieszę się bardzo ;))

    Patrycjo...ja też ;))

    OdpowiedzUsuń
  16. ciasto rewelacja, mozna dodac lody waniliowe swietnie sie komponuja:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ciasto króluje na moim stole :D. Mąż je uwielbia, a znajomi zapowiadając się do nas zamawiają je do herbaty (żeby nie powiedzieć, że pytają, kiedy mają przyjść, żeby załapać się na choćby kawałeczek :). Zostaję Twoją stałą obserwatorką. Już znalazłam kilka nowych przepisów do przetestowania :). Dziękuję za inspirację :D

    OdpowiedzUsuń
  18. Kati...to sie cieszę że smakuje dziękuję za komentarz i zapraszam do korzystania ;)) bedzie mi milo jak znów skorzystasz i napiszesz jak wyszlo ;)


    M...dzięki :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Dość stresującego trybu życia! Wchodzę w blogosterę i zaczynam czytać. To o wiele lepsze niż czytanie książek.

    OdpowiedzUsuń
  20. tak wygląda raj smaku

    OdpowiedzUsuń