poniedziałek, 23 czerwca 2014

zakręcona brioszka

...w 100% zgadzam się z Justyną u której to zobaczyłam ten przepis, iż są to jedne z najlepszych bułeczek jakie jadłam, a ciepłe toż to zupełnie poezja!!! Polecam wszystkim ten przepis...





2 szkl mąki tortowej + 1 łyżka
1/3 szkl cukru + 1 łyżka
15 g świeżych drożdży
150 ml mleka
75 g miękkiego masła
1 jajko
szczypta soli
3 łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:
1 jajko
cukier puder



Do miski wsypujemy suche składniki; pośrodku robimy dołek, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżkę cukru i mąki; zalewamy letnim mlekiem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia ok. 10 minut.

Po tym czasie dodajemy roztrzepane widelcem jajko, mieszamy całość; zagniatając nasze składniki do środka. Dodajemy masło, które po pierwsze musi być bardzo miękkie, po drugie nasze wcześniejsze składniki nie są jeszcze całkiem zagniecione w zbitą całość. Po dodaniu wszystkich składników wyrabiamy dobrze ciasto, będzie elastyczne  (w razie potrzeby można podsypać mąką), przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto, lekko wyrabiamy na stolnicy, dzielimy na osiem równych części. Każdą część należy rozwałkować na prostokąt o wymiarach  mniej więcej 20 x10 cm, przecinać na skos, w odstępach około 1 cm. Zwinąć wzdłuż dłuższego boku a następnie w "ślimaka" tak jak na zdjęciu.




Tak zwinięte bułeczki układamy na blachę, zostawiając odstępy, bułeczki rosną. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 160 st. Pieczemy 15 minut bez nawiewu, następnie włączamy nawiew na 5 minut, do zrumienienia się brioszek.

Po upieczeniu przekładamy na kratkę do ostygnięcia i posypujemy cukrem pudrem.




 źródło: "Moje ciacho"

20 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Zapisuję, bo muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czarodziejka smaków24 czerwca 2014 23:27

    wyglądają pysznie! marzy mi się śniadanko z takimi bułeczkami...

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym zjadła , pyszotka;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Natalia - Poezja Smaku25 czerwca 2014 03:14

    Jaki fantastyczny kształt! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo efektownie te bułeczki wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne i efektowne! :)))

    OdpowiedzUsuń
  7. wenus-lifestyle27 czerwca 2014 12:33

    Świetne - muszę takie zrobić. Wyglądają wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Izo U Ciebie jak zwykle same apetyczne i udane wypieki

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wyglądają. Zapisuję do zrobienia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  10. piegusek19763 lipca 2014 00:08

    zrobiłam- wyszły pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie Ci wyszły. Koniecznie do wypróbowania, bo już chodzi za mną ten widok od kilku dni.

    OdpowiedzUsuń
  12. Nowy sposób zawijania ,podkradam ,cudo.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają dosłownie genialnie!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ fajny sposób na smaczne bułeczki, a ciekawe jak smakowałyby z jagodami w środku ?
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. U CIEBIE JAK ZWYKLE WSZYSTKO ZJAWISKOWE !

    OdpowiedzUsuń
  16. CUDOWNE...muszę podjąć wyzwanie i też zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale piękne :) Ciekawe to mleko w proszku w składzie. Jest wyczuwalne w smaku ?

    OdpowiedzUsuń
  18. Boregi...może troche ale doslownie minimalnie ;)

    OdpowiedzUsuń