...tego ciasta nie jadłam od szkoły podstawowej czyli całe wieki; dziś w nieco odmienionej wersji bo z dodatkiem bitej śmietany. Polecam bo jest bardzo smaczne. Przepis na tortownicę 18-20cm...
3/4 kostki masła
sok z połowy cytryny0,5 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
5 bananów
250ml śmietany 30 lub 36%
spód herbatnikowy:
1,5 paczki herbatników
60g masła
spód herbatnikowy: Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy u mnie 18cm mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki na czas robienia masy bananowej.
Masa: Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkiem galaretkę cytrynową rozpuszczamy 1 1,5 szkl wody.
Tężejącą galaretkę dodajemy stopniowo do masy i ucieramy. 4 banany należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skroplić sokiem z cytryny i dodać do masy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki.
Gdy ciasto stężeje wykładamy na wierzch ubitą śmietanę.
Następnie rozpuszczamy agrestową galaretkę. Gdy galaretka zacznie tężeć, na masę układamy pokrojonego w plasterki banana i zalewamy tężejącą galaretką.
wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńSo pretty and delicious with that green jelly layer!
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że tak przygotowanego ciasta jeszcze nie widziałam. Super pomysł z tą masa maslano- bananowa! Musi być przepyszna:)
OdpowiedzUsuńJa też go bardzo dawno nie jadłam a Twoje wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMoje dzieci by oszalały na jego punkcie :-)
OdpowiedzUsuńSoooo beautiful and yumm!
OdpowiedzUsuńUwielbiam bananowca :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie pięknie wyglada ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy ciasta z owocami i galaretką :D Przypominają nam od razu wiosenny czas :D
OdpowiedzUsuńNie sądzę, żebym na podstawie podanego tu przepisu zrobił coś tak smakowitego, ale jeśli miałbym gdzieś okazję załapać się na kawałeczek, to chętnie się wproszę :D.
OdpowiedzUsuńŚliczne ciasto, ta zielona galaretka kojarzy mi się z wiosną :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym zjadła takie ciasto, wygląda pysznie. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńWarto sięgać po stare przepisy, pycha!!!
OdpowiedzUsuńlook so delicious.
OdpowiedzUsuńhave a great day
Wieki nie jadłam i nie robiłam. Dzięki Iza za przypomnienie wzbogaconego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta z galaretką ☺
OdpowiedzUsuńPycha, szczegolnie to polaczenie galaretki z bananem :-)
OdpowiedzUsuńJak zwykle przepysznie <3 Z ciastami u nas na bakier. Może dlatego, że to dopiero majstersztyk! Podziwiamy i pozdrawiamy Arek i Wiesiek :*
OdpowiedzUsuńWieki takiego nie jadłam,jak zawsze smacznie :-)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńLubię takie przepisy sprzed lat, które z czymś się kojarzą. Świetny bananowiec :)
OdpowiedzUsuń