czwartek, 24 stycznia 2019

bananowiec z bitą śmietaną



...tego ciasta nie jadłam od szkoły podstawowej czyli całe wieki; dziś w nieco odmienionej wersji bo z dodatkiem bitej śmietany. Polecam bo jest bardzo smaczne. Przepis na tortownicę 18-20cm...





3/4 kostki masła
sok z połowy cytryny
0,5 szklanki cukru pudru
1 żółtko
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka agrestowa
5 bananów
250ml śmietany 30 lub 36%

spód herbatnikowy:
1,5 paczki herbatników
60g masła




spód herbatnikowy: Herbatniki rozdrabniamy, dodajemy 60 roztopionego masła, dokładnie mieszamy. Masą herbatnikową wykładamy dno tortownicy u mnie 18cm mocno dociskając. Wstawiamy do lodówki na czas robienia masy bananowej.

Masa: Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkiem galaretkę cytrynową rozpuszczamy 1 1,5 szkl wody.

Tężejącą galaretkę dodajemy stopniowo do masy i ucieramy. 4 banany należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skroplić sokiem z cytryny i dodać do masy. Masę wykładamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do lodówki.

Gdy ciasto stężeje wykładamy na wierzch ubitą śmietanę.

Następnie rozpuszczamy agrestową galaretkę. Gdy galaretka zacznie tężeć, na masę układamy pokrojonego w plasterki banana i zalewamy tężejącą galaretką.



21 komentarzy:

  1. So pretty and delicious with that green jelly layer!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam szczerze, że tak przygotowanego ciasta jeszcze nie widziałam. Super pomysł z tą masa maslano- bananowa! Musi być przepyszna:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też go bardzo dawno nie jadłam a Twoje wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje dzieci by oszalały na jego punkcie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdecydowanie pięknie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiamy ciasta z owocami i galaretką :D Przypominają nam od razu wiosenny czas :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie sądzę, żebym na podstawie podanego tu przepisu zrobił coś tak smakowitego, ale jeśli miałbym gdzieś okazję załapać się na kawałeczek, to chętnie się wproszę :D.

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne ciasto, ta zielona galaretka kojarzy mi się z wiosną :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chętnie bym zjadła takie ciasto, wygląda pysznie. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Warto sięgać po stare przepisy, pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. look so delicious.
    have a great day

    OdpowiedzUsuń
  12. Wieki nie jadłam i nie robiłam. Dzięki Iza za przypomnienie wzbogaconego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie ciasta z galaretką ☺

    OdpowiedzUsuń
  14. Pycha, szczegolnie to polaczenie galaretki z bananem :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak zwykle przepysznie <3 Z ciastami u nas na bakier. Może dlatego, że to dopiero majstersztyk! Podziwiamy i pozdrawiamy Arek i Wiesiek :*

    OdpowiedzUsuń
  16. Wieki takiego nie jadłam,jak zawsze smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Lubię takie przepisy sprzed lat, które z czymś się kojarzą. Świetny bananowiec :)

    OdpowiedzUsuń