czwartek, 28 listopada 2019

tort ambasador


...osobiście bardzo lubię ten tort; istnieje wiele jego wersji , kiedyś robiłam "Tort Ambasador"mniej bogaty bo bez brzoskwiń i orzechów. Tort jest duży, więc polecam go na większą imprezę. 
Tradycyjnie biszkopt jak i bazę do kremu przygotowuję dzień wcześniej...






biszkopt:
4 jajka
100 g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
130 g drobnego cukru
30 g roztopionego masła

krem:
300g masła
1 szklanka cukru
0,5 litra mleka + 0,5 szkl do rozrobienia mąk
5 żółtek;
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru z wanilią

dodatkowo:
pół posiekanej gorzkiej czekolady
3 łyżki kakao
pół szkl posiekanych orzechów włoskich
pół szkl rodzynek uprzenio namoczonych w alkoholu
puszka brzoskwiń

nasączenie 1 szklanka w dowolnych proporcjach:
sok z brzoskwiń
wódka


 


biszkopt: Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier.
Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach; ja zawsze w tym momencie zaczynam wszystko robić ręcznie. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając. Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.
 

krem: Mleko wstawiamy do zagotowania. Mąki rozrabiamy w pół szklanki mleka, dodajemy żółtka. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Zostawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy i stopniowo dodajemy zimny budyń. Masę dzielimy na dwie części. Dwie łyżki masy zostawiamy sobie aby posmarować cienko wierzch tortu przed wylaniem galaretki.

masa jasna: Do jednej połowy masy dodajemy 4-5 brzoskwiń pokrojonych w kostkę.

masa ciemna: Do  drugiej polowy masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy a następnie rodzynki, posiekane orzechy, posiekaną gorzką czekoladę gorzką.

Biszkopt nasączamy syropem z brzoskwiń połączonym w dowolnych proporcjach z wódką. Wkładamy w obręcz tortownicy i na nim należy rozsmarować masę ciemną, przykrywamy kolejnym blatem ciasta; nasączamy rozsmarowujemy masę z brzoskwiniami. Przykrywamy ostatnim blatem ciasta nasączamy, smarujemy cienko kremem, układamy pokrojone brzoskwinie i zalewamy tężejącą galaretką. Wkładamy do lodówki najlepiej na noc.

31 komentarzy:

  1. You are so good making beautiful layered cakes!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super, tort wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślinka cieknie na sam widok :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolorowy i bardzo apetyczny😋kawałeczek do kawy poprosimy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny tort, ależ narobiłaś mi smaka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Słyszałamo nim dobre słowa ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne ciasto. Widzę, że uciekło mi wiele Twoich postów, bardzo smacznych i ciekawych. W ostatnim czasie natłok obowiązków przygniotl mnie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale okazały tort:) Musi smakować pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda :) Orzechy, czekolada i delikatny krem jajeczny to zdecydowanie moje smaki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie jadłam, pięknie się prezentuje <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Prosze o informację - średnicę tortownicy użytą do pieczenia biszkoptu.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. Jaką średnicę tortownicy użyła Pani do biszkopta?

    OdpowiedzUsuń
  13. Pamiętam jeszcze z głodnych lat 80.tych, że byłam u bogatego kolegi po imieninach jego mamy. I poczęstował mnie takim tortem ambasadorem. Myślałam, że padnę z wrażenia!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak on cudownie wygląda :-) pamiętam, że kiedyś chyba go jadłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny torcik :-)Mega smacznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wspaniały!
    Zjadłabym wielki kawał...

    OdpowiedzUsuń
  17. Czekoladową masę wprost uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię ambasadora a twój wygląda smakowicie ❤

    OdpowiedzUsuń
  19. Rewelacyjny torcik. Bardzo go lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Super tort.Wiele już piekłam w swoim 81 letnim życiu -ale to ciasto mnie zupełnie zauroczyło.!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszny, u mnie robi się go troszkę inaczej ;-D

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepysznie się prezentuje :D Nie robiłam jeszcze takiego ciacha ^_^

    OdpowiedzUsuń
  23. Tort wygląda pięknie, a Tobie życzę dużo szczęścia i radości z okazji urodzin :)

    OdpowiedzUsuń