czwartek, 5 marca 2020

domowy budyń śmietankowy


...budyń czekoladowy, dyniowy i jaglany  już wypróbowałam teraz przyszła pora na budyń śmietankowy. 
 Budyń śmietankowy jest pyszny i kremowy a do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników...







200ml śmietanki 30%
1 szklanka mleka (250 ml)
2 żółtka
2-3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej



Do rondelka wlewamy mleko i zagotowujemy. W międzyczasie mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypujemy do niewielkiej miseczki dodajemy żółtka, cukier oraz wlewamy śmietankę wszystko dokładnie ze sobą mieszamy najlepiej trzepaczką; aby nie było żadnych grudek.
Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę śmietanową; zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 minuty minuty cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Gorący budyń przelewamy do pucharków. Podajemy z ulubionymi dodatkami...



źródło: "Ugotować"

23 komentarze:

  1. Dawno nie jadłam takiego, pysznego, domowego budyniu ^_^

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takiego domowego budyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy najlepszy. Uwielbiam budyń śmietankowy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda, domowy budyń zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam akurat ochotę na taki pyszny, domowy budyń.. :(

    OdpowiedzUsuń
  6. That looks divine and I love the beautiful bright shot too!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię budyń, a Twój wygląda pyszniutko <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny, bardzo lubie taki domowy budyn jako masa do ciast :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Taki budyń do musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki domowy najlepszy i do tego konfitura malonowa...mniaaaaam

    OdpowiedzUsuń
  11. Domowe budynie sa nejlepsze!
    x x x

    OdpowiedzUsuń
  12. uwielbiam domowy budyń!

    OdpowiedzUsuń
  13. Też kocham takie mniam mniam . Będę tu zaglądac częściej bo mimo tutaj ;) świetny blog ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny, smakowity tylko jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszny budyń bez chemii :)

    OdpowiedzUsuń
  16. U nas zawsze był budyń domowy. Z sokiem lub konfiturą.
    I chociaz za nim nie przepadałam, miseczka pozostawała pusta...

    OdpowiedzUsuń
  17. Ojej, domowego budyniu nie jadłam już od wielu lat.

    OdpowiedzUsuń
  18. Domowy budyń robiłam tylko do ciast. Tak na ogół nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Prawda, że domowy 100 razy lepszy, niż papierkowy?
    :)
    Wrzucam na listę 'do wypróbowania'.
    x x x

    OdpowiedzUsuń
  20. Dawno nie jadłam budyniu, muszę zrobić koniecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Kurczę, czas zrobić, a nie kupować w torebce ;)

    OdpowiedzUsuń