Budyń śmietankowy jest pyszny i kremowy a do jego przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników...
200ml śmietanki 30%
1 szklanka mleka (250 ml)
2 żółtka
2-3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka mleka (250 ml)
2 żółtka
2-3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Do rondelka wlewamy mleko i zagotowujemy. W międzyczasie mąkę pszenną i ziemniaczaną wsypujemy do niewielkiej miseczki dodajemy żółtka, cukier oraz wlewamy śmietankę wszystko dokładnie ze sobą mieszamy najlepiej trzepaczką; aby nie było żadnych grudek.
Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę śmietanową; zmniejszamy ogień i gotujemy około 2-3 minuty minuty cały czas mieszając, aby nic się nie przypaliło. Gorący budyń przelewamy do pucharków. Podajemy z ulubionymi dodatkami...
źródło: "Ugotować"
Dawno nie jadłam takiego, pysznego, domowego budyniu ^_^
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego domowego budyniu :)
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy. Uwielbiam budyń śmietankowy.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, domowy budyń zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem :)
OdpowiedzUsuńMam akurat ochotę na taki pyszny, domowy budyń.. :(
OdpowiedzUsuńThat looks divine and I love the beautiful bright shot too!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię budyń, a Twój wygląda pyszniutko <3
OdpowiedzUsuńPrzepyszny, bardzo lubie taki domowy budyn jako masa do ciast :)
OdpowiedzUsuńTaki budyń do musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńTaki domowy najlepszy i do tego konfitura malonowa...mniaaaaam
OdpowiedzUsuńDomowe budynie sa nejlepsze!
OdpowiedzUsuńx x x
Pysznosci :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam domowy budyń!
OdpowiedzUsuńDomowy najlepszy:)
OdpowiedzUsuńTeż kocham takie mniam mniam . Będę tu zaglądac częściej bo mimo tutaj ;) świetny blog ;)
OdpowiedzUsuńPiękny, smakowity tylko jeść :)
OdpowiedzUsuńPyszny budyń bez chemii :)
OdpowiedzUsuńU nas zawsze był budyń domowy. Z sokiem lub konfiturą.
OdpowiedzUsuńI chociaz za nim nie przepadałam, miseczka pozostawała pusta...
Ojej, domowego budyniu nie jadłam już od wielu lat.
OdpowiedzUsuńDomowy budyń robiłam tylko do ciast. Tak na ogół nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPrawda, że domowy 100 razy lepszy, niż papierkowy?
OdpowiedzUsuń:)
Wrzucam na listę 'do wypróbowania'.
x x x
Dawno nie jadłam budyniu, muszę zrobić koniecznie :-)
OdpowiedzUsuńKurczę, czas zrobić, a nie kupować w torebce ;)
OdpowiedzUsuńBudyń z Twojego przepisu smakuje o wiele lepiej niż ten z torebki!!! Wyszedł przepyszny! Podałam go z malinami. Dzieciaki zajadały. :)
OdpowiedzUsuń