...pyszna szarlotka taka jak to kiedyś się piekło, a przepis na szarlotkę z bardzo, bardzo starego numeru "Poradnika Domowego" Na górze jest kratka ale jak Wam się nie chce robić kratki na górze można rozwałkować ciasto i całkiem przykryć lub ten kawałek ciasta włożyć do zamrażalnika i zetrzeć na tarce...
1,5 szkl mąki Krupczatki
2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl curku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
4 łyżki śmietany
2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl curku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
4 łyżki śmietany
2 - 2,5 kg jabłek
1 szkl cukru
1 -2 łyżki cynamonu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szkl wody
garść rodzynek
2 łyżki bułki tartej
1 szkl cukru
1 -2 łyżki cynamonu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szkl wody
garść rodzynek
2 łyżki bułki tartej
wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i szybko wyrabiamy. Po wyrobieniu owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Ja ok 3/4 ciasta wylepiam wyłożoną papierem blachę do pieczenia i całą blachę wstawiam do lodówki; a resztę ciasta owijam folią i również wkładam do lodówki.
Jabłka obieramy, kroimy; wkładamy do dużego rondla zasypujemy cukrem stawiamy na małym ogniu i prażymy ok 20 minut.Wsypujemy cynamon i rodzynki. Do szklanki wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i mieszamy. Tak rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną wlewamy do jabłek; mieszamy i chwilkę gotujemy.
Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170st i podpiekamy około 15 minut. Podpieczony placek posypujemy bułką tarta i na to przekładamy masę jabłkową. Pozostałą cześć ciasta wałkujemy; wycinamy paski i układamy kratkę na jabłeczniku. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 minut.
Jabłka obieramy, kroimy; wkładamy do dużego rondla zasypujemy cukrem stawiamy na małym ogniu i prażymy ok 20 minut.Wsypujemy cynamon i rodzynki. Do szklanki wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i mieszamy. Tak rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną wlewamy do jabłek; mieszamy i chwilkę gotujemy.
Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170st i podpiekamy około 15 minut. Podpieczony placek posypujemy bułką tarta i na to przekładamy masę jabłkową. Pozostałą cześć ciasta wałkujemy; wycinamy paski i układamy kratkę na jabłeczniku. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 minut.
PIękna :)
OdpowiedzUsuńThey look so summery and delicious!
OdpowiedzUsuńBoska!
OdpowiedzUsuńJadłabym bez końca...
Pysznie, szarlotkę mogłabym jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńŚwietna! To jest szarlotka <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie szarlotki :)
OdpowiedzUsuńWspaniała :-)
OdpowiedzUsuńZ rodzynkami jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńZnakomita, mam ochotę na taką szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńMasz rację. To stary przepis, który ja też mam w swoim przepiśniku. Ta szarlotka jes naprawdę pyszna. Mniammm
OdpowiedzUsuńWygląda o wiele lepiej niż te wszystkie kupne ;)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na taką szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńJejku, aż mam ślinotok na sam widok :-) Pycha :-)
OdpowiedzUsuńMniam! Taka szarlotka, jak się pamięta z dzieciństwa...
OdpowiedzUsuńTwoja szarlotka wygląda obłędnie. Z ogromną ochotą zjadłabym choć maleńki kawałek. Uwielbiam jabłeczniki:)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńPyszna szarlotka, uwielbiam ciasta z jabłkami. Pozdrawiam cieplutko:)
OdpowiedzUsuńNajlepsza ☺☺
OdpowiedzUsuńJaka ona cudowna. Uwielbiam takie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńSzarlotka retro jest najlepsza :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie korzystałam z mąki krupczatki - choć można ją spotkać w naprawdę wielu przepisach...Jestem bardzo ciekawa tej szarlotki. Koniecznie muszę ją przygotować!
OdpowiedzUsuńZrobiłam w miniony weekend, wyszła genialna!!! Na pewno powtórzę wypiek!
OdpowiedzUsuń