czwartek, 12 marca 2020

szarlotka retro


...pyszna szarlotka taka jak to kiedyś się piekło, a przepis na szarlotkę  z bardzo, bardzo starego numeru "Poradnika Domowego" Na górze jest kratka ale jak Wam się nie chce robić kratki na górze można rozwałkować ciasto i całkiem przykryć lub ten kawałek ciasta włożyć do zamrażalnika i zetrzeć na tarce...





1,5 szkl mąki Krupczatki
2 szkl mąki pszennej
3/4 szkl curku
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 żółtek
4 łyżki śmietany
 

2 - 2,5 kg jabłek
1 szkl cukru
1 -2 łyżki cynamonu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
0,5 szkl wody
garść rodzynek
2 łyżki bułki tartej
   


 
wszystkie składniki ciasta wrzucamy do miski i szybko wyrabiamy. Po wyrobieniu owijamy w folię i wstawiamy na ok 2 godz do lodówki. Ja ok 3/4 ciasta wylepiam wyłożoną papierem blachę do pieczenia i całą blachę wstawiam do lodówki; a resztę ciasta owijam folią i również wkładam do lodówki.

Jabłka obieramy, kroimy; wkładamy do dużego rondla zasypujemy cukrem stawiamy na małym ogniu i prażymy ok 20 minut.Wsypujemy cynamon i rodzynki. Do szklanki wsypujemy mąkę, zalewamy wodą i mieszamy. Tak rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną wlewamy do jabłek; mieszamy i chwilkę gotujemy.

Blachę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika 170st i podpiekamy około 15 minut. Podpieczony placek posypujemy bułką tarta i na to przekładamy masę jabłkową. Pozostałą cześć ciasta wałkujemy; wycinamy paski i układamy kratkę na jabłeczniku. Ciasto wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 minut.

22 komentarze:

  1. They look so summery and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  2. Boska!
    Jadłabym bez końca...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie, szarlotkę mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna! To jest szarlotka <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Z rodzynkami jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Znakomita, mam ochotę na taką szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz rację. To stary przepis, który ja też mam w swoim przepiśniku. Ta szarlotka jes naprawdę pyszna. Mniammm

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda o wiele lepiej niż te wszystkie kupne ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wpraszam się na taką szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jejku, aż mam ślinotok na sam widok :-) Pycha :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam! Taka szarlotka, jak się pamięta z dzieciństwa...

    OdpowiedzUsuń
  12. Twoja szarlotka wygląda obłędnie. Z ogromną ochotą zjadłabym choć maleńki kawałek. Uwielbiam jabłeczniki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszna szarlotka, uwielbiam ciasta z jabłkami. Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jaka ona cudowna. Uwielbiam takie ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Szarlotka retro jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie korzystałam z mąki krupczatki - choć można ją spotkać w naprawdę wielu przepisach...Jestem bardzo ciekawa tej szarlotki. Koniecznie muszę ją przygotować!

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam w miniony weekend, wyszła genialna!!! Na pewno powtórzę wypiek!

    OdpowiedzUsuń