...bardzo smaczny, lekki i prosty do zrobienia torcik serowy stracciatella.
Biszkopt z niezawodnego przepisu na "Biszkopt rzucany". Piekłam w tortownicy o średnicy 22cm...
biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
krem:
500g śmietankowego serka
300ml śmietany 30 lub 36%
cukier puder do smaku
ok 100g gorzkiej czekolady
2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl gorącej wody
500g śmietankowego serka
300ml śmietany 30 lub 36%
cukier puder do smaku
ok 100g gorzkiej czekolady
2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl gorącej wody
dowolne nasączenie u mnie ok 300 ml mleka
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części
krem: Czekoladę drobno siekamy; Śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy ser delikatnie mieszając łyżką. Wsypujemy posiekaną czekoladę i dodajemy cukier do smaku. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.
Biszkopt nasączamy i przekładamy masą serową. Tort dekorujemy i wkładamy do lodówki.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części
krem: Czekoladę drobno siekamy; Śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy ser delikatnie mieszając łyżką. Wsypujemy posiekaną czekoladę i dodajemy cukier do smaku. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.
Biszkopt nasączamy i przekładamy masą serową. Tort dekorujemy i wkładamy do lodówki.
You make the best layered cakes! This looks absolutely beautiful and tempting.
OdpowiedzUsuńDo weekendowej kawki jak znalazł, taki pyszny torcik :-)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny :) widać, że masz rękę do tortów :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się przepysznie :D Mi torty rzadko wychodzą
OdpowiedzUsuńale chętnie wypróbuję Twój przepis :D Pozdrawiam!
Okazały i na pewno pyszny tort :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, lubię ten smak :D
OdpowiedzUsuńCudowny torcik kochana :-) pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno pyszny! Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńCudny torcik :-)
OdpowiedzUsuńPiękny tort:-)
OdpowiedzUsuńrewelacyjny wypiek!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWow, cudo!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię straciatellę, muszę wypróbować twój przepis
OdpowiedzUsuńTwój torcik wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńGdzie można takie groszki dodać?
OdpowiedzUsuńja kupowałam normalnie w sklepie, to są z tych do dekoracji ciast Delecty kuleczki zbożowe się nazywają ;))
UsuńTo było dokładnie to samo pytanie, które chciałem zadać!
UsuńPiękny, lekki i puszysty!
OdpowiedzUsuńNa pewno go zrobię.
Biszkopt upieczony. Za wysoki nie jest hmm.urósł trzykrotnie do ciasta wylanego.
OdpowiedzUsuńAle pyszności :) Biszkopt z kremem z serka na pewno smakuje rwewlacyjnie :)
OdpowiedzUsuńIdealny tort :)
OdpowiedzUsuńPoproszę o podpowiedź jakiego serka użyć?
OdpowiedzUsuńja używałam serka z wiaderka "Hej" ale można każdej innej firmy
Usuńpiękny!
OdpowiedzUsuń