niedziela, 24 maja 2020

tort stracciatella


...bardzo smaczny, lekki i prosty do zrobienia torcik serowy stracciatella. 
Biszkopt z niezawodnego przepisu na "Biszkopt rzucany". Piekłam w tortownicy o średnicy 22cm...






biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
 
krem:
500g śmietankowego serka
300ml śmietany 30 lub 36%
cukier puder do smaku
ok 100g gorzkiej czekolady
2 płaskie łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl gorącej wody
 
dowolne nasączenie u mnie ok 300 ml mleka




 
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką.

Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).

Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzony biszkopt przekrawamy na 3 części

krem: Czekoladę drobno siekamy; Śmietanę ubijamy pod koniec dodajemy ser delikatnie mieszając łyżką. Wsypujemy posiekaną czekoladę i dodajemy cukier do smaku. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy.

Biszkopt nasączamy i przekładamy masą serową. Tort dekorujemy i wkładamy do lodówki.

25 komentarzy:

  1. You make the best layered cakes! This looks absolutely beautiful and tempting.

    OdpowiedzUsuń
  2. Do weekendowej kawki jak znalazł, taki pyszny torcik :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękny :) widać, że masz rękę do tortów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się przepysznie :D Mi torty rzadko wychodzą
    ale chętnie wypróbuję Twój przepis :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Okazały i na pewno pyszny tort :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wygląda, lubię ten smak :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowny torcik kochana :-) pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Na pewno pyszny! Wygląda wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię straciatellę, muszę wypróbować twój przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Twój torcik wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Gdzie można takie groszki dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja kupowałam normalnie w sklepie, to są z tych do dekoracji ciast Delecty kuleczki zbożowe się nazywają ;))

      Usuń
    2. To było dokładnie to samo pytanie, które chciałem zadać!

      Usuń
  12. Piękny, lekki i puszysty!
    Na pewno go zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  13. Biszkopt upieczony. Za wysoki nie jest hmm.urósł trzykrotnie do ciasta wylanego.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale pyszności :) Biszkopt z kremem z serka na pewno smakuje rwewlacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Poproszę o podpowiedź jakiego serka użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja używałam serka z wiaderka "Hej" ale można każdej innej firmy

      Usuń