środa, 20 stycznia 2021

zlabia, jalaibi

 

...dziś na blogu przepis na zlabię  زلابية (jalaibi; w Indiach, Pakistanie)  czyli drożdżowe ciasteczka znane w wielu krajach. Maghrebu. Ciasteczka te moczy się w słodkim cukrowym syropie z dodatkiem wody z kwiatu pomarańczy, bądź wody różanej.  Ja swoje ciasteczka "wyciskałam" z torebki na mrożonki, można też użyć butelki po keczupie czy rękawa cukierniczego. Polecam bo są bardzo smaczne...




3/4 szkl mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
1 kopiasta łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
10 g świeżych drożdży lub 4 g suchych
1 łyżka gęstego jogurt
15 ml oleju
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej do smażenia

syrop:
3/4 szkl. cukru
150 ml wody
1-2 łyżki wody z kwiatu pomarańczy bądź wody różanej (ja chlusnęłam na oko)


 
Drożdże wsypujemy do szklanki dodajemy cukier i zalewamy odrobiną cieplej wody; odstawiamy. Do miski wsypujemy mąkę, skrobię kukurydzianą, sól; mieszamy. Następnie dodajemy jogurt i olej. Wlewamy drożdże i resztę wody. Mieszamy żeby powstała gładka masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy syrop. Do rondelka wsypujemy cukier, wlewamy wodę. Stawiamy na gazie; mieszamy aż cukier się rozpuści. Przykrywamy pokrywką; zmniejszamy gaz i gotujemy ok 20 minut. Odstawiamy na bok kiedy syrop trochę przestygnie dodajemy wodę kwiatową.

Po 30 minutach odkrywamy ciasto i mieszamy, żeby pozbyć się pęcherzy. Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego, z cienką końcówką (ja włożyłam do torebki na mrożonki i odcięłam róg). Kiedy olej będzie gorący wyciskamy masę robiąc "ślimaki". Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Ciastka wrzucamy do syropu, kładziemy na kratce do odcieknięcia.


a poniżej filmik jak to robią fachowcy ;)))


29 komentarzy:

  1. Pierwszy raz widzę takie cuda, ale już bardzo mi się podobają :-)Bardzo fajny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. This looks fingerlickingly delicious!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, these look SO good!!!! Thanks. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks for sharing this recipe!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie fajne i widać że słodziutkie ^_^

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo jestem ciekawa ich smaku. Swietny pomysl z tym woreczkiem na mrozonki!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie przepisy, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja nawet je jadłam. Są baaardzo słodkie, ale pyszne. Do mocnej herbaty lub kawy super.

    OdpowiedzUsuń
  9. O bardzo apetyczna wieża :) ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Słodkie cudeńka <3 Wyglądają świetnie :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne 😍 robi się je podobnie jak lany chrust 😉

    OdpowiedzUsuń
  12. Jakie fajne kochana. Muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Musi smakować wspaniale z nutką pomarańczy!

    OdpowiedzUsuń
  14. Oooo, świetny pomysł na Tłusty Czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyobrażam sobie, jak wspaniale muszą smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pierwszy raz widzę e ciasteczka. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow! Prezentacja super,a smak musi być wspaniały:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetne i fajnie było zobaczyć filmik:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasteczka wyglądają fantastycznie:)
    Dzięki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow! Ależ to wygląda! Koniecznie muszę spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jejku, znam to, jadłam w oryginale. Zapisuję przepis, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Nawet nie słyszałam o tej pyszności, mój małżonek byłby zachwycony (bo bardzo słodziutkie :-)

    OdpowiedzUsuń