piątek, 5 lutego 2021

biały lion

 

...ciasto Biały Lion smakuje wyśmienicie; jak to z przekładanymi ciastami bywa smakuje najlepiej na drugi-trzeci dzień. W oryginale na wierzchu ciasto było posypane solonymi orzechami ja skarmelizowałam orzechy włoskie bo solonych nie lubię. Ciasto Biały Lion bardzo nam smakowało i z pewnością nie raz jeszcze je upiekę. Przepis z bloga "Moje Ciacho"



biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g białej czekolady

krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
200 g masła
2 żółtka

masa orzechowa:
20 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1/3 szkl cukru
1 łyżka masła

dodatkowo:
1 op. masy kajmakowej (u mnie z Gostynia)
70 g ryżu dmuchanego
biała czekolada



 

Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Teraz już mieszając rózgą  dodawać po jednym żółtku; następnie obie mąki oraz startą białą czekoladę. Przełożyć ciasto na blachę (24x26cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 35min w 160st. Biszkopt ostudzić.

Z podanych składników (bez masła) ugotować budyń i ostudzić. Następnie zmiksować z miękkim masłem na jednolitą masę.

W osobnej misce wymieszać dmuchany ryż z masą kajmakową. Przygotować dowolne nasączenie. 

masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając żeby nam się nie przypaliły.

Biszkopt przekroić na pół, skropić ponczem, na dolny placek, wyłożyć ryż z kajmakiem, na to masę budyniową (zostawić tak ok. 3 łyżek na wierzch biszkoptu). Położyć drugi blat ciasta; nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać orzechami i zetrzeć białą czekoladę na grubych oczkach. Ciasto przechowujemy w lodówce...
 



26 komentarzy:

  1. This must have tasted really amazing!

    OdpowiedzUsuń
  2. Izaa Looks really delicious !!

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany ale cudeńko:) dobrze,że od patrzenia się nie tyje bo krucho by było ze mną;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe i bardzo eleganckie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bajecznie! <3 Niebo dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeszcze nie robiłam ale i na nie przyjdzie pora bo pyszniutko się prezentuje ;) :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda obłędnie! Uwielbiam ciasta z kajmakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetna wersja ciasta lion :) Pozdrawiamy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląd tego ciasta z białym lwem jest bardzo ciekawy, oczywiście jest też pyszny. Osobiście nie jestem dobry w robieniu ciast, ale widząc, jak pięknie wyglądają ciasta, zawsze jestem zdumiony sposobem, w jaki są zrobione. Pozdrowienia z Indonezji

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow, wygląda imponująco :)

    OdpowiedzUsuń
  11. WOW! Wygląda obłędnie!!! Koniecznie muszę przygotować! <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ cudownie wygląda! Uwielbiam orzechy, więc wyobrażam sobie jakie smaczne musi być to ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Jakie pyszności u Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ach jej, chciałabym być białą lwicą przy takim lionie...

    OdpowiedzUsuń
  15. Ależ to ciasto wygląda fantastycznie, nie dziwię się, że będziesz do niego wracać :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Mniam! Wygląda ekstra!! Przygotuję na niedzielę! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. To ciacho na bank by przypadło do gustu moim chłopakom :-) Wygląda przepysznie i kusząco :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Looks fingerlickingly delicious.

    OdpowiedzUsuń