piątek, 12 lutego 2021

tradycyjne pączki

 

 ...przepis na pączki ze starego zeszytu. Pączki są naprawdę smaczne, mięciutkie na drugi dzień równie dobre. Pączki pół na pół posypałam cukrem pudrem i polukrowałam. Z podanych proporcji wyszło mi 19 pączków wykrawanych szklanką...



 

3 szklanki mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka (250ml)
6 żółtek
0,5 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
15 dag masła
kieliszek wódki
szczypta soli


 

Do miski wsypać mąkę zrobić dołek dodać poruszone drożdże, łyżkę cukru; zalać ciepłym mlekiem i odczekać ok 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodając pod koniec ubijania rozpuszczone i przestudzone masło. Masę jajeczną dodajemy do mąki, dodajemy również resztę składników i zagniatamy ciasto; wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodziło od ręki.

Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy ciasto, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stół, i formujemy pączki (ja zazwyczaj rozciągam ciasto na grubość ok 2,5 cm i szklanką wykrawam) Układamy pączki na ściereczce przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut swoją objętość.

Smalec topimy w rondlu, jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym. Nadziewamy marmoladą i oprószamy cukrem pudrem






22 komentarze:

  1. These donuts look perfect! I NEED one too :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę " zawodowo ". Aż ślinka leci;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie domowe są najlepsze :) Piękne Ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma smaczniejszych pączków od tych domowych :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają idealnie, lepsze niż z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sprawdzone stare przepisy są najlepsze! Pyszne pączusie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super wyszły, bardzo apetyczne :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Jestem wielkim łasuchem, ale przez cukrzycowe problemy muszę sobie słodkości odmawiać.Nawet na widok pączków z Twoich zdjęć mam ślinotok:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Właściwie to ja nie jadam pączków, ale jak się tak naoglądam przed Tłustym Czwartkiem, to mi bardzo smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. 5 dag drożdży
    to SWIEZE drozdze, prawda? Ile to w gramach?

    OdpowiedzUsuń
  11. Pączki pierwsza klasa, najlepsze takie domowe, to są prawdziwe pączki :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. te pączki wyglądają tak, że zaraz zjem ekran;p

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale bym zjadła takiego pączka! :)

    OdpowiedzUsuń