...przepis na pączki ze starego zeszytu. Pączki są naprawdę smaczne, mięciutkie na drugi dzień równie dobre. Pączki pół na pół posypałam cukrem pudrem i polukrowałam. Z podanych proporcji wyszło mi 19 pączków wykrawanych szklanką...
3 szklanki mąki
5 dag drożdży
szklanka mleka (250ml)
6 żółtek
0,5 szkl cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
15 dag masła
kieliszek wódki
szczypta soli
Do
miski wsypać mąkę zrobić dołek dodać poruszone drożdże, łyżkę cukru;
zalać ciepłym mlekiem i odczekać ok 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Żółtka
utrzeć z cukrem, dodając pod koniec ubijania rozpuszczone i
przestudzone masło. Masę jajeczną dodajemy do mąki, dodajemy również
resztę składników i zagniatamy ciasto; wyrabiamy tak długo, aż będzie
odchodziło od ręki.
Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy ciasto, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte
ciasto wyjmujemy na stół, i formujemy pączki (ja zazwyczaj rozciągam
ciasto na grubość ok 2,5 cm i szklanką wykrawam) Układamy pączki na
ściereczce przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut
swoją objętość.
Smalec topimy w rondlu, jak się rozgrzeje,
wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej
strony. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym. Nadziewamy
marmoladą i oprószamy cukrem pudrem
These donuts look perfect! I NEED one too :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę " zawodowo ". Aż ślinka leci;)
OdpowiedzUsuńTakie domowe są najlepsze :) Piękne Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńNie ma smaczniejszych pączków od tych domowych :)
OdpowiedzUsuńWyglądają idealnie, lepsze niż z cukierni :)
OdpowiedzUsuńTradycyjne pączki najlepsze! Mniam!
OdpowiedzUsuńSprawdzone stare przepisy są najlepsze! Pyszne pączusie!
OdpowiedzUsuńCudowne pączki kochana :-)
OdpowiedzUsuńTakie uwielbiam najbardziej!
OdpowiedzUsuńpychotka!
OdpowiedzUsuńPycha 🙂
OdpowiedzUsuńSuper wyszły, bardzo apetyczne :D
OdpowiedzUsuńJestem wielkim łasuchem, ale przez cukrzycowe problemy muszę sobie słodkości odmawiać.Nawet na widok pączków z Twoich zdjęć mam ślinotok:)
OdpowiedzUsuńWłaściwie to ja nie jadam pączków, ale jak się tak naoglądam przed Tłustym Czwartkiem, to mi bardzo smakują :)
OdpowiedzUsuńCudowne, prawdziwe pączki <3
OdpowiedzUsuń5 dag drożdży
OdpowiedzUsuńto SWIEZE drozdze, prawda? Ile to w gramach?
tak świeże 50g
UsuńPączki pierwsza klasa, najlepsze takie domowe, to są prawdziwe pączki :-)
OdpowiedzUsuńLooks great!
OdpowiedzUsuńPięknie wyrosły :)
OdpowiedzUsuńte pączki wyglądają tak, że zaraz zjem ekran;p
OdpowiedzUsuńAle bym zjadła takiego pączka! :)
OdpowiedzUsuńJakie cudne paczusie :)
OdpowiedzUsuńCudne, domowe są pyszne. Przepis idzie do mojego notatnika <3
OdpowiedzUsuń