...ciasto Biały Lion smakuje wyśmienicie; jak to z przekładanymi ciastami bywa smakuje najlepiej na drugi-trzeci dzień. W oryginale na wierzchu ciasto było posypane solonymi orzechami ja skarmelizowałam orzechy włoskie bo solonych nie lubię. Ciasto Biały Lion bardzo nam smakowało i z pewnością nie raz jeszcze je upiekę. Przepis z bloga "Moje Ciacho"
biszkopt:
5 jajek
3/4 szkl cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g białej czekolady
krem:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
200 g masła
2 żółtka
masa orzechowa:
20 dkg orzechów włoskich
2 łyżki miodu
1/3 szkl cukru
1 łyżka masła
dodatkowo:
1 op. masy kajmakowej (u mnie z Gostynia)
70 g ryżu dmuchanego
biała czekolada
Oddzielić białka od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Teraz już mieszając rózgą dodawać po jednym żółtku; następnie obie mąki oraz startą białą czekoladę. Przełożyć ciasto na blachę (24x26cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 35min w 160st. Biszkopt ostudzić.
Z podanych składników (bez masła) ugotować budyń i ostudzić. Następnie zmiksować z miękkim masłem na jednolitą masę.
W osobnej misce wymieszać dmuchany ryż z masą kajmakową. Przygotować dowolne nasączenie.
masa orzechowa: Masło roztapiamy na patelni z miodem, cukrem. Dodajemy
grubo posiekane orzechy; Gotujemy ok 5 minut na małym ogniu uważając
żeby nam się nie przypaliły.
Biszkopt przekroić na pół, skropić ponczem, na dolny placek, wyłożyć ryż z kajmakiem, na to masę budyniową (zostawić tak ok. 3 łyżek na wierzch biszkoptu). Położyć drugi blat ciasta; nasączyć, posmarować resztą kremu. Posypać orzechami i zetrzeć białą czekoladę na grubych oczkach. Ciasto przechowujemy w lodówce...
This must have tasted really amazing!
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńObłędne ciacho kochana :-)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne ciasto. Pycha!
OdpowiedzUsuńIzaa Looks really delicious !!
OdpowiedzUsuńO rany ale cudeńko:) dobrze,że od patrzenia się nie tyje bo krucho by było ze mną;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto Izo!
OdpowiedzUsuńCudne ciasto
OdpowiedzUsuńWspaniałe i bardzo eleganckie.
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie! <3 Niebo dla podniebienia :)
OdpowiedzUsuńObłędne ciasto :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie robiłam ale i na nie przyjdzie pora bo pyszniutko się prezentuje ;) :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Uwielbiam ciasta z kajmakiem :)
OdpowiedzUsuńŚwietna wersja ciasta lion :) Pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńWygląd tego ciasta z białym lwem jest bardzo ciekawy, oczywiście jest też pyszny. Osobiście nie jestem dobry w robieniu ciast, ale widząc, jak pięknie wyglądają ciasta, zawsze jestem zdumiony sposobem, w jaki są zrobione. Pozdrowienia z Indonezji
OdpowiedzUsuńWow, wygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuńWOW! Wygląda obłędnie!!! Koniecznie muszę przygotować! <3
OdpowiedzUsuńfantastyczne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńAleż cudownie wygląda! Uwielbiam orzechy, więc wyobrażam sobie jakie smaczne musi być to ciasto:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności u Ciebie! :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglada
OdpowiedzUsuńAch jej, chciałabym być białą lwicą przy takim lionie...
OdpowiedzUsuńAleż to ciasto wygląda fantastycznie, nie dziwię się, że będziesz do niego wracać :)
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda ekstra!! Przygotuję na niedzielę! :)
OdpowiedzUsuńTo ciacho na bank by przypadło do gustu moim chłopakom :-) Wygląda przepysznie i kusząco :-)
OdpowiedzUsuńLooks fingerlickingly delicious.
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze tego ciasta, ale zdecydowanie moje smaki!
OdpowiedzUsuń