niedziela, 24 marca 2019

pasztet z selera


...po pasztecie z soczewicy przyszedł czas na zrobienie pasztetu z selera. Pasztet z selera jest bardzo smaczny; smak selera nie jest jakoś specjalnie wyczuwalny. Przyprawy można dodać takie jak się lubi wedle uznania. Polecam wypróbować. 
Podane składniki na jedną keksówkę...






duży seler
cebula
3 ząbki czosnku
2 jajka
1/2 szkl. bułki tartej
gałka muszkatołowa
majeranek
sól, pieprz


 

Seler należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie warzywa zalewamy 1,5 szklanki wody dusimy mniej więcej 30min.

Warzywa przekładamy na sitko o drobnych oczkach i zostawiamy do ostygnięcia (można to zrobić dzień wcześniej)

Czosnek przez chwilkę przesmażyć. Przestudzone warzywa mieszamy z bułką tartą, żółtkami, pianą z ubitych białek oraz z przyprawami i czosnkiem.

Masę przekładamy do formy do pieczenia natłuszczonej olejem; Pieczemy przez ok. godzinę lub do momentu zrumienienia w 180oC.

23 komentarze:

  1. Looks very tempting! Love that golden brown topping.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że seler nie należy do moich ulubionych warzyw, ciekawa jestem czy ten pasztet by mi smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny przepis kochana :-) z chęcią spróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię smak selera!
    Pasztet pysznie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam seler - na pewno taki pasztet smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapisałam sobie i kiedyś zrobię :-)Świetny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Doskonale się prezentuje! Z chęcią go kiedyś przyrządzę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepyszny jest taki pasztet ❤ ale mi narobiłaś smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłybyśmy z chęcią taki pasztet :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuję za ten przepis. Tak jak i za ten na pasztet z soczewicy. Rozwiązałaś mi problem co zrobić i nie gotować wciąż tego samego, gdy następnym razem odwiedzą mnie goście, którzy są wegetarianami. Obie propozycje są bardzo ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  11. No ja zjadłabym z apetytem, ale pewnie moi domownicy już nie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Już od dawna w planach mam podobny. Zachęciłaś mnie, aby dłużej nie czekać :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zdrowy pasztecik, to coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam seler, to coś dla mnie ;-D

    OdpowiedzUsuń
  15. zdecydowanie muszę spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pasztet prezentuje się bardzo smakowicie i jaki zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Zapiszę przepis, bo dobry na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Robiła, potwierdzam, pasztet bardzo smaczny.
    Iza zapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie, szczegóły na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  19. Looks delicious. Have a happy week.

    OdpowiedzUsuń
  20. Pasztet wyszedł bardzo dobry! Jest idealny do kanapek!

    OdpowiedzUsuń