piątek, 3 maja 2019

sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka


...przepis na te pyszne sznycle grzybowe z piersią z kurczaka pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego" a jakiś czas temu znalazłam go na blogu "Trzeci talerz". 
Z podanych składników wyszło mi 6 sznycli. Te które zostały na drugi dzień, włożyłam do bułek hamburgerowych i na obiad były domowe hamburgery..





duży filet z piersi kurczaka
2 jajka
1 cebula
6 dużych pieczarek
100 g startego żółtego sera
2 łyżki mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
sól, pieprz




Pierś z kurczaka należy opłukać i osuszyć. Następnie mięso kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę również kroimy w kostkę.

Wszystko przekładamy do miski, dodajemy żółty ser oraz roztrzepane jajka i mąkę ziemniaczaną.  

Wszystkie składniki mieszamy; doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy porcje masy, formując płaskie sznycle. Smażymy z obu stron.
 

19 komentarzy:

  1. Lubię takie kotleciki z różnymi dodatkami,są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. They look so nicely golden crunchy and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja! Muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj robiłam podobne tylko z tartą cukinią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy takich nie robiłam a mieszkam w Rzeszowie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Po prostu je uwielbiam :-) kiedyś poczęstowała mnie nimi moja koleżanka :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super, bardzo podoba mi się taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aż się głodne zrobiłyśmy patrząc na takie danie <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepysznie się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne połączenie :) Faszeruję w podobny sposób udka z kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
  12. Prezentują się przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne sznycle - muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na obiad

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam grzyby, sznycelki pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  16. Przepis super!!!wykorzystamy niebawem.Masz mnóstwo ciekawych przepisów.Musze koniecznie przeczytać wszystkie.Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń